Browse By

Stenhammaren – Bröderna de Vahls pärla

Vi kontaktade Stenhammarens Bryggeri (länk) i Sundsvall för att få veta om bakgrunden till deras mikrobryggeri och hur de ser på framtiden. Oskar de Vahl, som är en av de tre bröderna som driver bryggeriet, ställde upp och svarade på våra frågor.

Oskar de Vahl

Presentera dig och Bryggeriet Stenhammaren för våra läsare?
Mitt namn är Oskar de Vahl, en av tre bröder de Vahl som tillsammans med Christer Sehlstedt startat upp Bryggeriet Stenhammaren. Jag, Oskar, jobbar dagligen i bryggeriet med allt vad det innebär. Allt från att handettiketera flaskor till att leverera öl till restauranger och systembolag.
Bryggeriet Stenhammaren startade produktion i början av 2015. Vi är ett litet bryggeri som brygger öl på ett hantverksmässigt sätt. Det vill säga att allt görs för hand i bryggeriet.

Berätta bakgrunden till bryggeriet. Hur började allt och varför namnet?
Vi har under lång tid varit intresserade av öl och började för ett antal år sedan brygga vårt eget öl i källaren hos våra föräldrar. Intresset ökade lavinartat och vi kom till slut till en punkt där vi insåg att detta var något vi ville syssla med på heltid. Vi tog då kontakt med Christer Sehlstedt som är en erkänt duktig bryggare i Sundsvall och som tidigare drivit Irish pub med eget bryggeri i källaren. Han nappade på våra idéer och bryggeriet började så sakta ta form.
Namnet är taget från området Södermalm i Sundsvall, där jag och mina bröder är uppvuxna. Fram till år 1900 hette stadsdelen just Stenhammaren, vilket betyder ”stenig backe”. Vi tyckte att detta var ett roligt sätt att anknyta till den lokala historien.

Berätta om era ölsorter?
Vi brygger öl i klassisk brittisk stil. Det vill säga inga ”humlebomber” eller alkoholstarka öl. I stället får malten spela huvudrollen.
I dagsläget har vi tre öl i vårt standardsortiment. En brittisk Pale Ale som vi döpt till Attaque, En brittisk IPA som fått namnet Kacklan samt en Stout som heter Schwartzman. Alla dessa går att köpa på Systembolaget lokalt samt hos några pubar och restauranger. Dessutom brygger vi mindre bryggningar vid enstaka tillfällen som vi endast säljer på restauranger och pubar.
Ölen är döpta efter historiska personer som på ett eller annat sätt har anknytning till området Stenhammaren. Exempelvis är vår Pale Ale, Attaque döpt efter en legendarisk poliskommisarie som verkade i Sundsvall i slutet av 1800-talet.

Schwartzman – Stout

Hur stor kapacitet har ni på Stenhammaren och vilken är er storsäljare?
Vår kapacitet är 50.000L/år i nuläget.
Alla våra produkter har sålt bra men vår Pale Ale och vår IPA är de som säljer bäst. IPA är hett just nu, och har varit det i några år och vår Pale Ale är en öl som är lättdrucken och passar väldigt många.

Hur många är ni som jobbar på Stenhammaren? 
I dagsläget är vi tre personer som arbetar i bryggeriet. Dessutom får vi hjälp av min äldsta bror Joel och hans fru Marika med etiketter och illustrationer samt av Nils-Johan Tjärnlund som tar fram historierna som vi bygger våra karaktärer kring.

Bryggeriet

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Vi har precis köpt in nya lagringstankar, dels för att kunna öka produktionen men även för att ha möjlighet att brygga fler specialbrygder. I slutet av februari eller i början av mars dyker det upp en ny öl som endast kommer kunna njutas av på restauranger och pubar i Sundsvall.

Har ni samarbete med andra bryggerier, t ex sambryggningar är det något sådant på gång i framtiden?
Eftersom det dykt upp flera bryggerier på kort tid i närområdet är det naturligt att vi för en dialog och hjälper varandra då detta behövs. Exempelvis hade vi, på Bröderna Bommens initiativ, en liten ölfestival i somras där fyra lokala bryggerier visade upp sina produkter.
Vad gäller sambryggningar så är det inget vi har gjort eller diskuterat. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden. Vi är alltid öppna för intressanta idéer.

Ser att ni levererar till Systembolaget. Hur många av era öl kan man beställa där?
De öl som finns i vårt standardsortiment går alla att köpa på Systembolagen i Sundsvall city, Birsta och Kvissleby. Vi har dock valt att inte sälja vår öl via beställningssortimentet för tillfället.

Brukar ni ha visningar av bryggeriet och om så är fallet är det stort intresse? 
I dagsläget har vi inte visningar. Det är dock något som vi kommer att arbeta på under början av året för att kunna erbjuda.

Kacklan – Bryggeriets Storsäljare

Är det bara öl som gäller för dig, hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Det är framförallt öl som intresserar mig i dryckesväg, både till mat och som sällskapsdryck. Eftersom jag arbetar med det dagligen händer det dock att man blir rätt trött på öl, då kan det vara gott med en välblandad gindrink.

Ge oss fem riktigt bra öltips?
Några favoriter är:
Skebo bruksbryggeris Drickarstout
Ahlafors Stormaktsporter
Närke kulturbryggeris Örebro bitter
Timothy Tailors Landlord (En otroligt bra Real Ale som man tyvärr får resa till Storbritannien för att avsmaka)
Dessutom tycker vi att våra öl är väldigt bra och värda att prova.

Kommer Stenhammaren att delta på några ölfestivaler under 2016?
20/2 kommer vi, tillsammans med övriga sundsvallsbryggerier, att vara på Söråkers folkets hus.
27-28/5 Finns vi på Mid Sweden Beer & Whisky.
Dessutom kommer vi att närvara vid Sveriges småbryggeriers egna festival samt SMÖF.

Var ser du Stenhammaren om 5 respektive 10 år?
Eftersom vi är relativt nystartarde så skyndar vi långsamt. Det viktigaste för oss är att hålla en jämn och hög kvalité på våra produkter. Om 5 år hoppas vi kunnat öka produktionen och kan leverera mer bra öl till Sundsvall med omnejd samt att vi tre som arbetar i bryggeriet i dagsläget kan leva på det. Tio år är i dagsläget för långt fram att sia om.

Vilken mat tycker du passar till era öl, några exempel?
Attaque: Passar till det mesta. Kanske framförallt till maträtter som inte är allt för kryddiga.
Kacklan: Passar till lite kraftigare rätter. Varför inte prova till en stark chiligryta.
Schwartzman: Fungerar otroligt bra till sill men även till vilträtter.

Har du några ölråd till våra läsare?
Det viktigaste rådet jag kan ge är att inte dricka ölen för kall. Då tappar ölen smaker och aromer.

6 thoughts on “Stenhammaren – Bröderna de Vahls pärla”

 1. Håkan Lindgren says:

  Då får man ta sig till Sundsvall för inhandla eran öl då.

  1. Thornet says:

   Hej Håkan!
   Ja, det är nog en bra idé! Populär öl i Sundsvall 🙂
   /Kent

   1. Håkan Lindgren says:

    Vilka krogar har eran öl på menyn//Håkan

    1. Markus Falk says:

     Hej Håkan,
     Dom ställen jag vet säljer ölen är Bishops Arms, Augustas Kök och Restaurang APA.

     /Markus

     1. Håkan Lindgren says:

      Tack för infon..då vi gamla hockeypolare som bor kvar i Sundsvall…skall ut på en krogsväng i vår..kul och testa eran öl om den faller i min smak.
      //Håkan

 2. Pingback: Intervju med Oskar på Beertower - Bryggeriet Stenhammaren
 3. Trackback: Intervju med Oskar på Beertower - Bryggeriet Stenhammaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram