Browse By

Frederik Zäll – Eskobars konnässör

Frederik Zäll är en mångsysslare av guds nåde! Denna trevliga tv-personlighet har otroligt många järn i elden och dessutom är han grundare till Svinninge Ölkompani (länk till Facebooksida).

Vi blev nyfiken på vad denne konnässör kunde berätta om sitt stora ölintresse. Inte minst när det gäller öl och mat i kombination. Frederik ställde upp och svarade på våra nyfikna frågor. Det blev en mycket intressant intervju där Frederik avslöjar att han kommer fram till de ölrecept som han skapar med hjälp av sitt bryggverk av märket Grainfather.

Frederik Zäll – Gitarrist/Pianist i Eskobar

Hej Frederik, kan du presentera dig för våra läsare?
Frederik Zäll, gitarrist/pianist i bandet Eskobar, matbloggare (Lyxlagat), kokboksförfattare, barnboksförfattare, TV-kock och grundare av Svinninge Ölkompani.

Vad är din huvudsakliga sysselsättning nu, är det musiken, skrivandet av böcker eller Svinninge Ölkompani eller är det en kombination?
En kombination av allt. Gillar att vara kreativ inom olika områden och vill helst hålla på med flera saker samtidigt. Bra sätt för mig att hålla mig på tå, fylld med inspiration.

Bryggverket Grainfather som Frederik använder för att prova fram sina ölrecept

Ser att Svinninge Ölkompani och Nils Oscars samarbetar kan du utveckla det? Testsbrygger Svinninge och överlåter ni bryggning i större mängder till Nils Oscars?
Alla brygder tar jag fram med egna recept och idéer på Svinninge Ölkompani. Testbrygger allt i min Grainfather som jag tycker är riktigt bra med tillhörande app till telefonen. När jag är nöjd så tar jag med recept och öl till Patrick Holmqvist, Bryggmästare på Nils Oscar. Då hjälper Patrick mig att översätta recepten till stor batch. Ölerna bryggs sedan i deras bryggeri och så samarbetar vi med allt vad gäller distribution, marknadsföring osv.

Ser att Svinninge Bullet som är en Pale Ale finns att beställa på Systembolaget, har du planer på att få in någon fler öl där, kanske någon nyhet du kan avslöja?
Jag jobbar konstant på nya öl och har planer på att få in fler varianter inom kort. Jag har en dark ale, en klassisk lager och en bayersk som jag filar på just nu. I veckan ska jag sätta mig ned med Nils Oscar-gänget och lägga upp planen inför sommar/höst.

Svinninge Bullet – Finns att beställa på Systembolaget (nr 30531)

När vi ändå är inne på öl kan du kanske tala om vilka dina favoritöl är, är det någon speciell typ av öl eller gillar du all sorts öl?
Hmm… Alltid lika svårt att svara på. Beror för min del väldigt mycket på tillfället. Gör ett försök på en topp-5-lista och har valt att inte ta med Svinninge Bullet, den är så klart given på min favoritlista ändå. 

Guinness West Indies Porter
Nils Oscar Rökporter
Franziskaner Dunkel Weisse
Epic Armageddon IPA
Leffe Blonde

Tror att många känner igen dig från bl a TV 4 och nyhetsmorgon där du vid flera tillfällen varit med och lagat mat, har du alltid varit matintresserad?
Ja, det kommer från min mor och min barndom. Det har i sin tur resulterat i 12 kokböcker hittills och fler lär det bli. Som ni skrev så är jag numera ‘ordinarie’ på TV4 Nyhetsmorgon och är där lite titt som tätt.

TV4 efter sändning då gästerna provar Frederiks mat

När vi nu är inne på mat, kanske vi kan få veta din eller dina favoriträtter och vilken öl du rekommenderar till?
Ett specifikt svar; Danskt rågbröd med smör, en tjock skiva ypperligt fin leverpastej, två tunna skivor alspånsrökt fläsksida, toppat med smörgåsgurka och lite svartpeppar. Testa det tillsammans med en bra rökporter, as good as it gets!! ?

Har du några bra tips på öl, eller hur man ska tänka när man ska servera öl till t ex kött, fisk eller kyckling?
Se inte ner på amerikansk lager. En välkyld Pabst Blue Ribbon till en smokey BBQ är en fantastisk kombo. I övrigt så tycker jag att Systembolagets info oftast är riktigt bra, använd funktionerna på deras hemsida. En fruktig och besk ale tillsammans med kryddig mat är super, en stout i konjakskupa istället för avec är magiskt tillsammans med lite ost eller charkuterier. Använd gärna öl i matlagningen också, i såser och marinader. Sedan serverar man samma öl till maten, då gifter sig smakerna finfint!

Brukar du laga mat där öl ingår i receptet och isåfall vad?
Ja, ofta. Lagar mycket husman och väldigt mycket amerikanskt. En porter eller stout i långkoket är magiskt och att spraya öl på kött som grillas ger grymt bra smaker.

Vad tror du är nästa stora öltrend?
Suröl känns hett, tror även mycket på högkvalitativa lagers och pilsners.

Ett bevis på Frederiks otroliga bredd och hur uppskattad han är

Det börjar på gå mot grillsäsong, det brukar vara mycket skriverier i mattidningarna bl a om vad årets trend inom grillning ska bli. Vad tror du det blir för trend inför årets grillsäsong?
Jag hoppas och tror att äkta BBQ slår sig fram ännu mer. Smokers och klassiska klotgrillar där gemene man lär sig mer och mer hur man grillar och röker maten på låg temp i många timmar.

Du håller matlagningsevents, ölbryggningskurser samt ölprovningar, är det stor efterfrågan, hur hinner du med allt?
30 timmar per dygn, 8 dagar per vecka! ?
Nja, snarare väldig noga planering i kalendern. Annars hade det aldrig funkat.

Kan du rekommendera någon speciell bok som du skrivit som skulle passa oss ölälskare?
“BBQ, Amerikans barbeque, öl & bourbon” är fylld med gott i glaset och även “American Fast Food – Snabbmat i lugn och ro” har en hel del goda öl att avnjuta i samband med matlagning och förtäring.

Hur är ditt intresse för andra ädla drycker, några favoriter?
Gillar whisky, framförallt japansk single malt. Hakushu 18yo är en stor favorit.

Avslutningsvis har du något du vill tillägga?
Det ska vara gott och kul, hemligheten till mycket här livet!! ?

 

One thought on “Frederik Zäll – Eskobars konnässör”

  1. Pingback: Frederik Zäll – Mångsysslaren – BEERTOWER
  2. Trackback: Frederik Zäll – Mångsysslaren – BEERTOWER

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram