Browse By

Humlegårdens Ekolager – Leverantören till den småskaliga bryggaren

Vi fick en intressant inblick i hur Humlegårdens Ekolager (klicka för länkning) i Sollentuna bistår både svenska och utländska hembryggare och mikrobryggerier med råvaror och utrustning. Ett familjeföretag som på nästan 25 år blivit en stor aktör på marknaden. Svante Ekelin berättar företagets historia och hur de ser på framtida trender inom ölbryggning.

I slutet av artikeln finns dessutom en utlottning av en ölbok från Humlegården. Var med och tävla!

Svante Ekelin

Presentera företaget för våra läsare?
Humlegårdens Ekolager är ett familjeföretag som startade för snart 25 år sedan. Vi vänder oss till hembryggare och mikrobryggerier och är marknadsledande i Sverige. Vi har alltid satsat på att erbjuda råvaror och utrustning av hög kvalitet för småskaliga bryggare.

I många år sköttes företaget av min hustru Eva i stort sett ensam. De senaste åren har vi växt snabbare. Vi utsågs till gasellföretag av Dagens Industri förra året och vi är nu runt 25 personer som jobbar på Humlegårdens Ekolager. Vi håller till i Sollentuna norr om Stockholm med en lagerlokal på drygt 2000 kvadratmeter och skickar dagligen ut hundratals ordrar till kunder runtom i Sverige och även utomlands.

Vårt fokus är fortfarande detsamma: att serva den småskaliga bryggaren.

Berätta bakgrunden till Humlegårdens Ekolager. Hur började allt och varför namnet?
Allt började med den sorgliga ölsituation som rådde i Sverige under 1980-talet. Jag var då engagerad i Svenska Ölfrämjandet, som några kompisar startade för att verka för att vi skulle få tillgång till bättre öl här i landet. Det fanns ju utomlands, så varför inte i Sverige? Vi jobbade i motvind för att försöka få Systembolaget och politikerna att öppna upp för fler intressanta öltyper.
Efter ett tag fick vi upp ögonen för att det går att med enkla medel brygga öl i liten skala hemma som är lika gott som de fantastiska real ale som då bara fanns att få på pubarna i England! Att man också hemma i köket kunde brygga barley wine, imperial stout och andra öltyper som på den tiden inte ens fick säljas i Sverige var en extra bonus. Det gällde bara att ha bra råvaror och kunskapen om hur man förädlar dem till öl.

Det här var före webben och det var inte bara att googla, men det fanns bra brittiska och amerikanska hembryggarböcker. Vi läste dem, bryggde och bryggde igen, höll bryggkurser, startade Svenska Hembryggareföreningen, SM i hembryggning, tidningen Hembryggaren mm.
Bra råvaror fanns, men inte i Sverige, i alla fall inte tillgängliga för hembryggare. Jag beställde hem flytande jäst från USA liksom malt och humle från England och Tyskland till både mig själv och till hembryggarkompisarna i föreningen.
I samma veva ville Eva att vi skulle starta ett företag så att hon kunde jobba hemifrån istället för att pendla in till Stockholm till sitt gamla jobb. Vi hade nämligen flyttat ut från stan till Ekskogen i Vallentuna när vi skulle få vårt första barn (Malte, som nu jobbar på Humlegårdens Ekolager sedan drygt fem år). Vad skulle företaget göra? Det var ju rätt uppenbart: importera, packa om och sälja bra råvaror för hembryggning av kvalitetsöl!

Namnet då? Jo, gården i Ekskogen som vi flyttade till heter Humlegården. Det kommer sig av att det var här traktens humle odlades förr i tiden. Vi kunde inte registrera Humlegården som företagsnamn – det måste vara mer unikt. Så vi tog namnet Humlegårdens Ekolager och drog igång 1992.

Svante och hans fru Eva som tillsammans driver företaget

Berätta om ert sortiment?
Från början hade vi i stort sett bara råvaror – malt, humle och jäst, på lagom förpackningsstorlek för hembryggaren som ville brygga runt 25 liter öl i taget. Ett med dagens mått mätt begränsat antal sorter, men av bra kvalitet. Det var det som krävdes för att göra det möjligt att brygga kvalitetsöl hemma, och som inte hade funnits tillgängligt för hembryggare i Sverige innan vi startade. Efter hand har vi utökat sortimentet med många fler sorter malt, humle och jäst men också mycket mer utrustning.

Vi har alltid satsat på att varorna i sortimentet ska vara av hög kvalitet. Ölet kan aldrig bli bättre än vad råvarorna tillåter. I början hade vi t ex bara flytande jäst, eftersom det på den tiden inte fanns torrjäst av bra kvalitet. När så småningom Fermentis kom med bra torrjäster så tog vi in dem i sortimentet. Nu finns det flera andra bra torrjästfabrikat, och vi har tagit in dem också.
Vårt sortiment av maltsorter, humlesorter och jäststammar är nu mycket stort. Men det är på utrustningssidan som den allra starkaste utvecklingen äger rum. Vi har nu såväl färdiga lösningar för mer eller mindre automatiserad vörtproduktion, Braumeister och Grainfather, som otaliga komponenter för hembryggaren som vill bygga sin bryggutrustning själv. Och diverse smarta prylar som gör det lite lättare/roligare att brygga och servera sitt eget öl.

Malt är förmodligen det ni säljer mest av, är det så och vilken typ/fabrikat säljs det mest av?
Ja, räknat i ton är det klart mest malt. Och det är vår partner Weyermann, världsledande på specialmalt, som är överlägset störst av maltfabrikaten. Givetvis är det basmalterna som står för den största volymen – pale ale malt och pilsnermalt.

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter ni kan avslöja?
Vi kommer att fortsätta att utveckla sortimentet genom att ta in ännu fler bra malt-, humle- och jästsorter. Och på utrustningssidan kommer det att komma många nya smarta och roliga prylar.

Var ser ni Humlegården om 5 respektive 10 år?
Om 5 år står vi ännu starkare än idag vad gäller kvaliteten och bredden på våra produkter och tjänster, och kundnöjdheten kommer därigenom att vara lika bra eller ännu bättre än idag. Vi kommer också att ha nått ut på den internationella marknaden så att vi har klart större andel än idag av vår försäljning utanför Sverige.

Om 10 år kommer hembryggning av kvalitetsöl att vara mycket vanligare än det är idag – det kommer inte längre att vara en nisch för nördar utan har blivit mer mainstream. Humlegården kommer att vara en självklar leverantör av allt som behövs för hembryggning.

Humlegården – med allt inom råvaror och utrustning

Ser ni några nya trender inom ölbryggningen, vad tror ni blir nästa stora trend?
Ipa-trenden har varit väldigt stor nu i flera år. Surölstrenden har börjat komma men är än så länge inte lika utbredd. Det är möjligt att pendeln kommer att slå tillbaka och att vi kommer att få en trend med maltiga öl, typ lagerölen från Franken.

Vad bör man tänka på som nybörjare om man vill prova på att brygga öl?
A och O när det gäller ölbryggning och det man som nybörjare ska fokusera på är att ha koll på hygienen och jäsningen. Receptdesign, mäskningsschema, vattenbehandling och annat kan man ta itu med när man har koll på grunderna. Man kan gärna börja med brygga ett öl på extrakt eller till och med en ölsats. Se bara till att allt som kommer i kontakt med vörten/ölet är väl rengjort och desinfekterat, och använd en bra jäst. Tillsätt inte stora mängder socker till ölsatsen utan hellre maltextrakt i så fall.

Prova och prova igen. Brygg, smaka och brygg igen. Läs, skriv och diskutera. Det är otroligt lärorikt och kul att börja brygga sitt eget öl!

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Jag älskar öl men är inte monogam på det sättet… Ärligt talat så var jag på 1980-talet minst lika mycket vinmänniska som ölmänniska. Men ölet tog över, dels eftersom det på den tiden fanns så mycket outforskat inom ölvärlden, dels och framförallt när jag insåg att det går att med enkla medel brygga sitt eget öl som mäter sig kvalitetsmässigt med de bästa kommersiellt tillgängliga brygderna.

Men vin, cider och även destillat som whisky, brandy, grappa, rom, akvavit och gin har också mycket att erbjuda.

Ge oss fem riktigt bra öltips?
Geuze, saison, apa, frankisk lager, porter.

Vilka ölfestivaler eller liknande tillställningar kommer Humlegården att delta på under 2016?
Vi kommer bland annat att vara med på Belgoträffen i Uppsala 13 februari, på SM i hembryggning i Malmö 30 april, på Stockholm Beer & Whisky Festival 29 september till 1 oktober och 6 till 8 oktober och på SMÖF. Plus givetvis Svenska Hembryggareföreningens sommarölträff i Stockholm som vi arrangerar sedan drygt 10 år. Datum är inte satt, men det blir preliminärt en lördag i augusti.

Vilken mat tycker ni passar till öl?
För att generalisera lite så tycker jag att öl i allmänhet klarar sig bättre på egen hand (dvs utan mat) än vin. När man ska kombinera öl och mat så tycker jag att en bra tumregel är att ölet gärna får vara maltigt snarare än beskt, och att maten gärna får ha en del sälta. Ägg och skagenröra är en favorit till porter.

Har ni några ölråd till våra läsare?
Servera ölen vid rätt temperatur i bra glas. Häll upp ölen så att det blir ett bra skum. Se till att du har trevligt sällskap när du ska avnjuta ölen – någon/några som också uppskattar ett gott öl.

Någonting ni vill tillägga?
Det är en fantastisk tid vi lever i och det har varit en otrolig utveckling sedan jag började engagera mig för 30 år sedan. Nu är den bästa tiden hittills för oss ölentusiaster! Och allt talar för att vi bara har sett början på utvecklingen.


Vill du vinna en ölbok från Humlegården?

30966794-origpic-265d00

Klicka på denna länk för mer ingående information om boken.

Vi lottar ut 1 ölbok som Humlegården har sponsrat oss med för detta ändamål. Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida kommentera inlägget med orden ”Humlegården”, gilla samt dela inlägget (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram