Browse By

Olle Andersson Widén – Sommelier som är ölansvarig på The Flying Elk

Vi har intervjuat Olle Andersson Vidén, som är ölansvarig för The Flying Elk (länk) och sköter driften av Back Bar. En mycket trevlig intervju där Olle berättar att de i stort sett uteslutande införskaffar öl från svenska mikrobryggerier.

The Flying Elk i hjärtat av Gamla Stan är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd högre än någonsin tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

På the Flying Elk lagas vällagad mat på riktiga råvaror. Bärsen är väl utvald och serverad i rätt temperatur.

Olle Andersson Vidén

Kan du presentera dig för våra läsare?
Olle Andersson Vidén, 25 år gammal. Uppväxt på norrlands Hawaii, Alnö, utanför Sundsvall. Utbildad sommelier på Grythyttan Akademi.

Vilken är din roll på The Flying Elk?
Ölansvarig för huset och sköter driften av Back Bar. 

Hur började ditt intresse för mat, vin och öl?
Jag har sedan barnsben alltid varit nyfiken på smaker. Konstant rände jag runt i köksskåpen och gjorde en nya kryddblandning varje vecka. Dryckesintresset följde således efter. Ölintresset kom först, till stor del för den personen(nämner inga namn) som köpte ut åt mig vid 16-17 års-åldern. Istället för att köpa ett flak norrlands och en flaska renat, köpte han alltid olika ölsorter för mig att prova mig igenom. Samtidigt studerade jag natur på gymnasiet och jag älskade att rota ned mig i jäst. Till den grad att min kemi-lärare alltid hänvisade till mig angående jäst-relaterade frågor.

Hur ser du på utvecklingen här i Sverige, det startas ju många bryggerier, framförallt mikrobryggerier är det enbart positivt, eller?
Absolut, det är fantastiskt att vi ser den ökningen i intresse ute i landet. Med det kommer givetvis en del ganska dåliga bryggerier, vilket tycks vara ett motargument i frågan. Men jag ser det som att vi som inköpare har ansvaret för vad vi köper in, end of the story. Ett ökat dryckesintresse leder också till en ökad medvetenhet och förhoppningsvis en sundare inställning till alkoholkultur. 

När vi ändå är inne på öl kan du kanske tala om vilka dina favoritöl är, är det någon speciell typ av öl eller gillar du all sorts öl?
Jag är helt klart en surölstorsk. Annars uppskattar jag alla stilar om de är välbryggda. Favoritölen är både sentimentalt och smakmässigt; Cantillon Blåbär.

Hur många ölsorter har ni på The Flying Elk, tar ni in mycket från mikrobryggerier?
75-90 olika bärs har vi i listan. Jag handlar i stort sätt uteslutande med svenska mikrobryggerier.

Har ni någon öl som säljer väldigt mycket, eller är det jämt fördelat?
Dugges All the Way, Omnipollo Zodiak, Brewski Ananasfeber. Lätta välhumlade bärs är ett givet recept för försäljning.

Brygger du öl själv?
Det var ett tag sedan sist. Skyller på tidsbrist. När jag inte jobbar planerar jag mitt bröllop.

När vi nu är inne på mat, kanske vi kan få veta din eller dina favoriträtter och vilken öl du rekommenderar till?
Nej, jag har inga favoriträtter. 

Har du några bra tips på öl, eller hur man ska tänka när man ska servera öl till t ex kött, fisk eller kyckling?
Nyckeln till en bra mat och öl-kombination ligger i några enkla hörnstenar. Börja alltid med intensitet, en DIPA kör t ex över pocherad torsk med brynt smör, även om de knäckiga smakerna från malten och fräschören från humlen kanske matchar rent doftmässigt. Efter intensitet; textur. T ex en syra kan både bryta av en fet sås och komplimentera en syrlig vinaigrette. Sen kan du börja leka med doft-matchningar. För att t ex plocka upp det där härliga brynta smöret så gå på en mer maltig red ale.

Brukar du laga mat där öl ingår i receptet och i så fall vad?
Ja, lite bärs kan lyfta den tråkigaste grytan. Men undvik givetvis för mycket humle, då det ger en överdriven beska till slutprodukten. Personligen slänger jag ihop en jävligt trevlig Chili, gärna med en del rauchbier.

Vad tror du är nästa stora öltrend?
Det hetaste just nu är frukt och surt med alkohol under 5 %. En trend som jag ser kommer bli betydligt större genom hel Sverige.

The Flying Elk – Gamla Stan i Stockholm

Det börjar på gå mot grillsäsong, det brukar vara mycket skriverier i mattidningarna bl a om vad årets trend inom grillning ska bli. Vad tror du det blir trend inför årets grillsäsong?
Trenden blir vad tidningarna väljer att marknadsföra. Personligen kommer jag dricka ofantliga mängder berlinerweisse och session IPA.

Har du något tips för att få till det där lilla extra när man grillar, kryddning t ex?
Ge varje köttbit den temperatur den förtjänar. Få saker som förstör så mycket som överstekt kött/fisk.

Till sist, hur är ditt intresse för andra ädla drycker, några favoriter?
Jag dricker allt. Innan jag började på The Flying Elk drev jag en naturlig vinbar i Köpenhamn. Så hantverksmässigt vin ligger givetvis varmt om hjärtat. Annars dricker jag ofantliga mängder gin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram