Browse By

Tempel Brygghus – Surölsexperten

Under de intervjuer vi haft med många experter och bryggerier har många ansett att framtidens stora hype inom öl är Suröl. Vi kontaktade därför Tempel Brygghus utanför Uppsala som enbart producerar suröl. Idag kan man beställa 4 olika suröl från detta mikrobryggeri på Systembolaget.

Alla öl som Tempel Brygghus framställer är naturligt syrad med de mikrobiella kulturer som finns på maltkärnorna.

Arvid Landgren, som i egen hög person driver detta spännande bryggeri, gav oss sin bild på sitt bryggande och framtiden. Arvid berättar om de första trevande stegen till en lyckad Suröl och avslöjar att han misslyckades de första gångerna.

Arvid Landgren

Hej Arvid! Presentera Tempel Brygghus för våra läsare.
Tjena! Tempel är ett relativt nytt bryggeri (startade sensommaren 2014) lokaliserat strax utanför Uppsala. Personliga intressen speglar bryggeriet ganska mycket, så rockmusik, occvlt konst, smala ölstilar och annat i samma banor dominerar. För tillfället är jag (A) ensam anställd och sköter i princip allt själv. Just nu är suröl det som är intressantast och roligast så nu är det fokus på det. Om det alltid kommer vara så kan jag inte lova. Distributionen sköter Brill & Co (www.brill.se) och de har även sett till att en del öl går på export. 

Berätta om bakgrunden. Var det alltid självklart att ni skulle brygga suröl?
Bakgrunden är som många andra nystartade bryggeri. Började brygga hemma, blev helt hooked ganska direkt, bryggde mycket, uppgraderade utrustningen, bryggde ännu mera, skaffade en braumeister, började dricka surt, blev förälskad i det, läste på om surbryggning och började fundera runt det. 

Första batchen gick åt skogen. Andra gick åt skogen. Tredje blev ok men inte god. Sen blev det bara bättre och bättre. 
Redan från första början, när jag drack första klunkarna av första batchen hemkok gick tankarna kring hur man kan skala upp, brygga kommersiellt etc. På det sättet är jag en ganska dålig hembryggare, har svårt att nöja mig med att brygga lite grann utan ville köra stort ganska direkt. Däremot kändes det inte aktuellt att starta ett bryggeri som kör APA och IPA, jag ansåg att ölen måste vara extraordinärt bra för att kunna armbåga sig fram i det segmentet och det var den inte. Därmot när det sura började bli bra såg jag en chans. Mitt dåvarande jobb var bra men jag trivdes inte på arbetsplatsen, så det blev en allt eller inget-situation och jag valde allt, slutade jobbet och förberedde mig på att leva på existensminimum några år. 

Ni kan följa Tempel Brygghus på Facebook och Instagram (klicka för länkning)

Berätta om era ölsorter som finns att få tag på.
I dagsläget har jag 4 sorter på systembolaget; Gehenna (ljus suris med NZ-humle), Ordained (Berliner weiss bryggd utan ljus basmalt, torrhumlad med grönt te), Isotonic (gose) och Perdition (surstout efterjäst med hallon). Två släpp till är planerade till i sommar, håll koll på facebook (Tempel Brygghus) och instagram (tempelbrygghus) för info om detta när det börjar bli klart

ordained – som finns att beställa på Systembolaget

Hur stor kapacitet har ni?
Brygger 1000 liter åt gången, jäser i tre tankar. Ett brygg tar 2-3 dagar för mig med tanke på dubbeljäsning med först bakterier och sedan jäst. Håller i skrivande stund på att installera första tapplinan, väldigt spännande! 

Vad har ni på gång den närmaste framtiden? Några nyheter du vill avslöja.
I vinter har jag kört en del samarbetsbrygg och det kommer bli fler i vår och sommar. Som sagt två nya öl på bolaget i sommar. Mycket festivaler och ölmässor nu i vår (Uppsala, Linköping, Växjö och Göteborg bokade, två till som ligger på lut) och det är väldigt roligt. 

Vilken mat tycker du passar till er öl?
Mat, alltid denna svåra fråga 🙂 Till julbordet i vintras upptäckte vi att Isotonic passar helt perfekt till en sillmacka. 1+1 blev 5, det borde alla testa. Perdition är grym till efterrätter, syran, alkoholen och fruktigheten gifter sig fint med t e x cheesecake eller kladdkaka. 

Brygghuset

Ge oss fem riktigt bra öltips?
Oj, ännu svårare fråga. Allt från Cantillon och 3 Fonteinen. Del Ducato från Italien har gjort riktigt coola grejer. De Ranke är riktigt stabila. Tittar vi på svensk öl är det mesta från Brekeriet kanon. Samma gäller Brewski, främst de sura sakerna. Dugges släpper guldkorn regelbundet, t ex Perfect Idjit. Sthlm brewing och Bryggverket i Umeå gör också bra öl. 
Generellt gillar jag en komplex maltig öl framför humlebomber.

Var ser du Tempel Brygghus om fem respektive tio år?
Sia om framtiden är kul men svårt. Tempel kommer aldrig bli stort som Oppigård eller Nils Oscar men växa ett par storlekar hade varit kul. Om 5-10 år har Tempel förmodligen/förhoppningsvis 3-4 anställda, regelbunden produktion av en handfull fasta sorter och många nya/samarbeten/one off-batcher/specialare. Export är kul, det hade varit kul att se det segmentet växa. 

Har du några tips till alla hembryggare därute som vill testa att brygga suröl?
Läs på noga och på flera ställen. Lär dig inte bara stegen utan varför man gör de, förstå hur de olika mikroorganismerna jobbar. Håll koll på temperaturer och syrenivåer. Var inte rädd för att experimentera med udda smakkombinationer. Var inte rädd för att gå ner i pH, det blir ofta bättre med en öl som är något för sur än tvärtom. 
Det behöver inte vara 4 år gammalt, fatlagrat med slurry från 6 olika lambicblandare för att det ska bli bra öl.

Wildebeest – som passar perfekt till Dakthrone’s skiva Soulside Journey

Vi har förstått att Tempel Brygghus gillar metal. Vilken platta passar till era öl. En per ölsort?
Ju längre tiden går desto minimalare musik blir det i högtalarna. Just nu är det mycket Sunn o))) och Earth som snurrar. 
Perdition: Earth – HEX or Printing the Infernal Method
Gehenna: Mayhem – De Mysteriis dom Sathanas
Ordained: Usurpress – Ordained (duh)* 
Isotonic: Virus – The Agent that Shapes the Desert
fatlagrad Perdition: Sunn o))) – ØØ Void (jättehögt)
Wildebeest: Darkthrone – Soulside Journey
Surpéne: Defleshed – Fast Forward

*Ölen är bryggd åt Usurpress

Har du något ölråd till våra läsare?
Lås inte dig vid vad du tycker bäst om. Smakvärlden får lite högre upplösning var varje ny öl du provar. 

Något du vill tillägga?
För att citera Turboneger på den gamla skitiga tiden: Stand loud, stand proud, stand erected

Ni som är intresserade att följa Arvid och hans Tempel Brygghus, kan göra det på antingen Facebook eller på Instagram (klicka för länkning)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram