Browse By

Sejdelshoppen – För valet av rätt glas

I whiskyvärlden pratar man om att valet av glas betyder mycket när man provar en whisky. Hur är det när man provar öl? Blir det verkligen bättre med ett speciellt IPA glas? Eller smakar en Stout bättre om den avnjuts i ett speciellt Stoutglas?

Sejdelshoppen.se gav oss på Beertower möjlighet att prova några utvalda ölglas som är skapade och anpassade för olika ölsorter. Vi kommer under denna vecka att recensera de glas vi provade. Vi rivstartar vår Sejdel-vecka med en intervju med Sejdelshoppen.se samt recension på två av de 5 testade glasen.

Mia Vallstensejdelshoppen.se ställde upp på en intervju om bakgrunden till företaget och deras egna favoritöl.

Berätta om bakgrunden till Sejdelshoppen, hur startade allt?
Saken var att bröderna Pelle och Bosse hade pratat om att de borde dra igång en gemensam firma av något slag. Dock visste de inte riktigt vad firman skulle syssla med. Eftersom deras gemensamma nämnare var öl, så var det inte helt oväntat att firman skulle hamna inom det spektrat. I alla fall så slog det Pelle att när han var på jakt efter glas till sin favoritöl, så var det väldigt svårt. Alltså ställdes frågan: Ska vi starta en firma som erbjuder Rätt glas till rätt öl? Bosse nappade direkt.

Berätta lite om er själva?
Firman är ett rent familjeföretag; Inköp sköter Pelle. Sociala medier sköter Pelles flickvän Mia. Bosse sköter programmeringen till hemsidan. Lagret sköter Pelles och Bosses föräldrar. När vi inte arbetar med Sejdelshoppen.se så har vi yrken som kommunikatör, rektor och programmerare.

Pelle Dahlström och Bo Dahlström som startade sejdelshoppen.se

Vilka är dina och Pelles fem favoritöl?
Mia: Svårt att svara på, för fem år sedan skulle jag ha sagt “Carlsberg Export”, men efter att jag träffat Pelle och involverats i företaget har jag utvecklat mitt ölintresse.  Till favoriterna hör Leffe Blond, Guinness och en god IPA som exempelvis Kacklan IPA från det lokala Sundsvallsbryggeriet Stenhammaren.

Pelle: Det varierar. För tillfället är jag inne i en lagerperiod, vilket säkert har att göra med att sommaren är på g. Annars dricker jag gärna så väl ipa, som stout och belgare. För tillfället har jag lite svårt för red ales dock.

Uppskattar ni andra drycker än öl?
Absolut. I någon mening så uppskattas väl de flesta drycker, men i och med att man måste prioritera, så är whisky en given favorit. Det tråkiga gällande whisky är att det är så pass stora investeringar för att testa en ny flaska. På det sättet är ju öl överlägset.

Säljer ni bara inom Sverige?
Nja. Vi säljer faktiskt en hel del till Norge med, även vi inte arbetar så hårt med den marknaden.

Några favoriter från sejdelshoppen.se; Stout – IPA – Witbier – Barrel Aged Beer

Har ni märkt av nån ökning efter mikrobryggeri-trenden?
Saken var att vi startade firman precis när mikrobryggerierna började komma fram; Oppigårds och Jämtlands hade vi i lager redan 2009. Efter det så har ju mikrobryggerierna verkligen blommat ut, men nackdelen då är ju att det är mer eller mindre omöjligt att täcka det glasutbud som därmed finns, och dessutom är oftast marknaden väldigt lokal.

Säljer ni både till privatpersoner och företag, hur ser fördelningen ut?
I de allra flesta fall så är det privatpersoner som handlar. Ibland hör sig dock företag av när det gäller firmafester, eller inför oktoberfesterna. Vi erbjuder ju även glas med tryck (500+) och då är det såklart bara företag/bryggerier som hör av sig.

Vilka ölglas säljer bäst?
Det varierar väldigt mycket. I vissa perioder säljer vissa glas fantastiskt bra. I andra perioder så säljer de förstnämnda glasen ingenting. Klart märkligt!

Är det något ni vill tillägga?
Jättekul att ni är intresserade! Spana gärna in sejdelshoppen.se – det finns glas så att det räcker till alla!


Här följer test av Stoutglas samt Witbierglas

Stoutglas från sejdelshoppen.se

Det första glaset som vi testat är Stoutglaset. Glaset kostar 89 kr styck, eller 4 stycken för 299 kr.
Så här beskriver sejdelshoppen.se glaset:

Spiegelaus nya stoutglas. Framtaget på samma sätt som succén IPA-glaset. Tillsammans med bryggerierna Left Hand Brewing och Rogue Ales ha Spiegelau utvärderat hundratals glasformer för att komma fram till det optimala glaset att avnjuta en stout.

Vår testpanel, bestående av Håkan, Patrik och Kent tyckte så här:

Glaset ger en perfekt skumkrona, vilket inte alltid är fallet med andra sorters glas. Stoutglaset är otroligt skön att hålla i och känns lyxig och proffsigt. Greppvänligt. Ölets doftkaraktär framhävs på ett mycket bra sätt. I vår jämförelse med andra sorters ölglas upplevde vi att Stoutglaset vann på alla punkter.  – Ölet vi använde i testet var Beerbliotek – Eternal Darkness, 39:90 kr på Systembolaget.

För att beställa detta glas hos sejdelshoppen, klicka här.


Witbierglas från sejdelshoppen.se

Det andra glaset vi testade var Witbier. Glaset kostar 89 kr styck, eller 4 stycken för 299 kr.

Testpanelen tyckte följande om Witbier-glaset:

Ett alldeles utmärkt och väl anpassat glas för de speciella tonerna hos en riktigt witbier. Snyggt och tunt glas, med en form som ligger perfekt i handen. Den kupiga formen skapar en perfekt plats för dofterna att samlas på. Stor skillnad mot andra ordinära glas för att framhäva witbier-ölets doftkaraktär. Även smakmässigt upplevde vi en stor skillnad. Ett riktigt bra glas för Witbier! – Ölet vi använde i testet var Weihenstephaner – Hefe Weissbier, 21:90 på Systembolaget

För att beställa detta glas hos sejdelshoppen, klicka här.

2 thoughts on “Sejdelshoppen – För valet av rätt glas”

  1. Pingback: Sejdelshoppen – Provning av IPA glas – BEERTOWER
  2. Trackback: Sejdelshoppen – Provning av IPA glas – BEERTOWER
  3. Pingback: Sejdelshoppen – Provning av Teku glas – BEERTOWER
  4. Trackback: Sejdelshoppen – Provning av Teku glas – BEERTOWER

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram