Browse By

Nils Oscar Bryggeri – Från Ax till Strupe

Nils Oscar (länk till hemsida) är en av de mer kända bryggerierna i Sverige. Idag är man 14 anställda och producerar öl som är mycket omtyckt bland öldrickare i landet. Deras affärsidé är ”Nils Oscars affärsidé är att tillverka och sälja god öl och sprit till en bred och kunnig publik, och på så sätt bidra till en mer smakrik vardag och en god dryckeskultur”

Vi kontaktade dem för att höra hur allt började och hur framtiden ser ut för bryggeriet. Head Brewer Patrick Holmqvist ställde upp och svarade på våra törstiga frågor.

Patrick Holmqvist – Head Brewer på Nils Oscar

Hej Patrick, presentera dig och Nils Oscars för våra läsare, hur många är ni, hur är arbetsfördelningen mm?
Jag har arbetat på Nils Oscar sedan 1997 och är head brewer/huvudbryggare. Vi är 14 anställda varav 6 i process och produktion.

Berätta bakgrunden till bryggeriet, ni har ju funnits i 20 år?
Det startade som Kungsholmens kvartersbryggeri i Stockholm av en samling entusiaster och hembryggare, med Karl-David Sundberg som största delägare. 2006 flyttade vi till Nyköping och 2014 och 2015 utförde vi en större utbyggnad med nytt brygghus etc.

Ser att ni har ett eget mälteri, kan du berätta lite mer om det?
Det är länge sedan vi slutade att vara självförsörjande på malt. Därför har havremalt fått ta allt större plats i mälteriet, för att till slut helt ha tagit över. Marknaden för havremalt ser helt annorlunda ut än för bryggerimalt.

Berätta lite om ert tänk, hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
En del initieras av omvärldsimpulser, dit Systembolagets offertförfrågningar naturligtvis räknas. Dessutom sker kontinuerligt provbryggningar av alla möjliga slag i pilotbryggeriet. Vi är flera som kommer fram med både färdiga öl och idéer till sådana, så det är ett lagarbete där hela bryggeriet är involverat. Ett gemensamt drag hos alla våra öl är avsikten att de i ska kunna passa i gastronomiska sammanhang.

Storsäljaren – God Lager

Hur stor kapacitet har ni och vilken är er storsäljare?
God lager är vårt mest sålda öl. Ett öl som jag dessutom är mycket stolt över.
Vi har kapacitet för ca 30000hl/år, med utbyggnadsmöjligheter genom att endast förändra tankfarmens sammansättning, dvs skaffa fler, eller större tankar.

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Vi jobbar hela tiden med att utveckla och producera nya, spännande produkter. Just nu kommer till exempel Vinjak Barrel Old Ale. Ett starkt öl som lagrats i en jättetunna, som tidigare innehållit slovensk vinjak. Senare i år kommer också en Scotch ale på Systembolaget. Det blir naturligtvis julöl, både Winter edition och vår trotjänare Kalasjulöl, ett at de julöl som jag anar faktiskt hamnar på julbordet.

Har ni samarbete med andra bryggerier, t ex sambryggningar är det något sånt på gång i framtiden?
Jag har varit och gästbryggt på Hair of the dog i Portland, samt på Adnams i Southwold. Marcus hos oss har gjort ett öl med Beerbliotek. Vi är öppna för samarbetsöl, men har inga planerade på kort sikt.

Finns alla era öl på Systembolaget, om inte finns planer på att få in fler?
Vi vill alltid få in fler öl på Systembolaget. Vill inte alla leveransbryggerier det? Allt vi tillverkar går att få tag i, antingen i ordinarie sortiment, det lokala sortimentet, beställningssortimentet eller via privatimport. Var inte rädd för att använda beställningsservicen på Systembolaget.

Bryggeriet

Ser att ni finns på Untappd där ni fått överlag bra betyg på era öl, berätta lite om hur ni använder den backfeed ni får där?
Framförallt försöker vi fånga upp problem, även om jag villigt erkänner att det är roligare att bara ta del av berömmet. Vi använder inte i första hand konsumenters synpunkter som verktyg i öldesign, men om man till exempel ser flera som kommenterat diacetyl, så bör man inse att man har ett problem. Rena godhetsgradsdiskussioner är kanske intressanta, men det kommer alltid finnas en blandning mellan öldrickare som gillar det man gör och de som hellre dricker något annat.

Är det bara öl som gäller för dig, hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Jag är mycket gastronomiskt intresserad. Jag gillar smaker generellt, men har ett särskilt intresse för jästa drycker. Främst öl och vin, dock.

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2016?
Absolut! Vi har redan medverkat på En Öl & Whiskymässa i Göteborg, Malmö Beer & Whisky Festival och Linköping Beer Expo, sedan kommer vi även att medverka på Stockholm Beer & Whisky Festival, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som i år arrangeras av Närke Kulturbryggeri i Örebro (Nils Oscar var arrangör för festivalen 2014) samt Nolia mässan i Umeå. Eventuellt kommer det att tillkomma fler festivaler under hösten, men dessa har vi tackat ja till hittills.

Var ser du Nils Oscars om 5 respektive 10 år?
Vi kommer att fortsätta brygga våra klassiska öl. Vi kommer också att ha både bredd och djup i sortimentet och avser att vara ett bryggeri att räkna med.

Vad tror du är nästa stora öltrend?
Lagerölets återkomst. 

Från ax till strupe

Det har startats många nya microbryggerier är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Än så länge lyfter tidvattnet alla skepp. Dock kommer naturligtvis konkurrensen att hårdna. För öldrickaren så är det gynnsamt. Eftersom öldrickaren börjat förvänta sig bra öl, så kommer de som inte håller kvaliteten tvingas att lyfta nivån, för att vara kvar i marknaden. Vi får se om det är en överetablering, eller om det finns plats för fler.

Vilken mat tycker du passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Några favoriter:
God lager, rättika och gruyère på sommaren i trädgården.
Celebration ale och Boltjärn blå, från Strömmens gårdsmejeri.
India ale med nästan vilken långlagad kötträtt som helst, som stekar eller grytor.

Har du några ölråd till våra läsare?
Drick god öl och stöd svensk bryggeriindustri. Bryggerier tillför väldigt mycket i de samhällen där de verkar. Samla inte, utan köp och drick. De flesta öl vinner på färskhet. Det finns massor av undantag, men generellt så är det färskhet som är godast.

Har du något du vill tillägga?
Följ oss på Nils Oscar på sociala medier, vi finns både på Facebook, Instagram, Twitter och givetvis finns vår hemsida nilsoscar.se, där man bland annat kan anmäla sig till vår kundklubb Nils Oscar Goda Vänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram