Browse By

Frederik Zäll – Helgtips #1

Vi kommer med jämna mellanrum att ha ett nytt koncept på Beertower i samarbete med Frederik Zäll, TV-kock och Öl tillverkare. Det innebär att vi kommer att publicera spännande maträtter som Frederik skapat tillsammans med en öl som han rekommenderar till maträtterna. Besök gärna Frederiks utmärkta sida Lyxlagat (klicka för länkning)

FIERY BEEF ’N’ BEAN STEW

FIERY BEEF ’N’ BEAN STEW

Ca 6 portioner

700 g fransyska, putsad och skuren i små grytbitar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 potatisar
2 tomater
400 g krossade tomater
165 g majskorn, avrunnen konserv
1 burk baked beans (vita bönor i tomatsås)
1 liter köttbuljong
1 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Tabasco Habanero

Sätt ugnen på 175°C.

Tärna potatisarna, skala och klyfta löken, skala och skiva vitlöken finfint. Tärna tomaterna, öppna era konserver och låt majsen rinna av.

Hetta upp en stor gjutjärnsgryta på spisen. Ringla i 2 msk rapsolja och bryn grytbitarna hårt runt om. Salta och peppra under tiden. Tillsätt lök och vitlök och låt gå under omrörande tills löken mjuknat, cirka 3 – 4 minuter. Tillsätt potatis, tomat, bönor, krossade tomater, majs, 5 dl buljong och lagerblad. Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, salt & svartpeppar. Koka upp, vänd runt och täck med lock.

Ställ hela grytan i den heta ugnen och låt gå ostört i 45 minuter. Fyll på med ytterligare 5 dl buljong. Vänd runt och täck åter med grytlocket. Låt gå i ytterligare 60 minuter, utan lock denna gång. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och cayenne. Har ni gott om tid så mår grytan bara bra av att stå och dra, gärna ytterligare 60 minuter med termostatet på cirka 75°C.

Servera grytan med en grönsallad och ett gott majsbröd. Ställ fram Tabasco Habanero så att era cowboys själva kan toppa upp till önskad hetta.


Frederiks rekommendation som måltidsdryck är White Rascal, som är en amerikansk Witbier öl som kostar 23:50 kr på Systembolaget. Så här säger Frederik själv om valet av öl:

“Klockrent tillsammans med en Witbier och när det är Cowboy-mat så ska ölet vara amerikanskt”

White Rascal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram