Browse By

Den stora smakresan

“Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”

Precis som för Forrest Gump var den resa jag skulle ut på som en låda choklad, spännande men samtidigt skrämmande. Vad skulle resans chokladbitar innehålla? Vilka skulle vara med? Skulle jag platsa bland de inbjudna gästerna? Vad är en smakresa? Tankarna flög genom huvudet kvällen innan resan.

Mikael Mossvall, Produktchef Mariestads

Allt började med att jag tagit kontakt med Mariestad för att få göra en intervju med dem för vår blogg. Mikael Mossvall, produktchef på Mariestads, bjöd direkt in mig till något som han kallade ”Den Stora Smakresan”. En resa i tid och rum genom delar av Sverige. En resa med ånglok från Stockholm till Tällberg i Dalarna. En resa med fokus på mat och öl.

Den Stora Smakresan är en inspirationsresa för några få utvalda – och jag skulle få följa med! En inre glädje och ett inre pirr spirade upp. Att jag dessutom skulle få åka tillsammans med min son Patrik, kollega och ölexpert på Beertower, gjorde inte saken sämre. Lyckliga och uppspelta började vi planera för resan.

Ångloket anländer perrongen

Så kom söndagen den 21 augusti och en strålande sol lyste över huvudstaden. På perrongen kom så ett magnifikt ånglok med många vagnar kopplade. En fantastisk syn när det puffade på in mot perrongen. Alla drog på smilbanden och kameror åkte upp för att föreviga ögonblicket. I fronten på ångloken stod ett plakat med stora bokstäver: DEN STORA SMAKRESAN

Efter att blivit tilldelad en kupé för två personer, gjorde vi oss i ordning för lunch. I en fantastisk gammal restaurangvagn serverades lunchen under resan upp mot Uppsala. Det var en lunch som tog andan ur oss. En magnifik lunch bestående av en lantpaté med plommon och till den serverades Mariestads Continental, en öl med en intressant historia. Den bryggdes första gången till bryggmästare Richard Bengtssons bröllop.

Filip Fastén (t.h) och hans högra hand

Efter patén serverades en klassisk löksoppa och till den serverades Mariestads Ofiltrerad. Extra roligt att många av ölen som serverades under måltiderna var bryggda exklusivt för denna resa. Dessutom var all mat skapad och tillagad av Årets Kock 2014, Filip Fastén. Efter lunchen var vi framme i Uppsala där vatten skulle fyllas i loket, ett flertal Uppsalabor dök upp på perrongen för att beskåda loket och vagnarna.

Bryggmästare Richard Bengtsson anländer

Vädret var verkligen på vår sida, solen sken och alla var på gott humör efter den underbara lunchen. Många nya bekantskaper skapades och samtalen gick i matens och ölets väg. Tåget tuffade vidare och nästa stopp skulle bli Gävle. Under resan upp mot Gävle fick vi oss en lektion järnvägshistoria om rallarna som byggt Sveriges järnväg mm. En mycket intressant inblick i hur tåginfrastrukturen skapades i Sverige i slutet av 1800-talet och in i ett tidigt 1900-tal. Väl framme i Gävle hade en ölpump satts upp ute för att svalka oss resenärer i väntan på att Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson skulle ansluta, efter hans ankomst fick vi dessutom en visning av de gamla lokverkstäderna i Gävle.

Deltagarna på rundvandring

Väl på tåget igen så blev det lite social samvaro där vi lärde känna övriga deltagare på resan, sen var det dags att klä upp sig inför bryggmästare Richard Bengtssons Beermakers Dinner. En middag som också den var helt magnifik, alla öl som serverades var bryggda specifikt för smakresan. Min personliga favorit var Steam Beer men även Schwarzbieren var sagolikt god. Menyn var sammansatt av Filip Fastén och bestod av fyra helt fantastiska maträtter; bland annat marinerade blåmusslor, krispigt kycklingskin, jästa ostron och färskost.

Sjön Grycken

Resan gick sedan vidare mot sjön Grycken där tåget stannade på ett gammalt spår som tidigare använts av ett pappersbruk. Här tillbringades kvällen och den kommande natten. Det blev en sen kväll med mycket skratt och god öl, även en och annan whisky kom fram. På morgonen var det fritt att ta ett morgondopp för de som ville. Vi som inte badade kunde ta en promenad ner till sjön innan frukost som även den var otroligt god.

Richard Bengtsson, Bryggmästare Mariestads

Efter frukosten så blev det ölskola med bryggmästare Richard Bengtsson, en mycket intressant timme där han delade med sig av sin syn på öl och ölbryggning (kommer senare på Beertower). Richard är en otroligt karismatisk och intressant person. En sådan person som man helt enkelt gillar och som fångar ens uppmärksamhet på ett fantastiskt sätt. Att han dessutom är en av få svenskar som kan kalla sig bryggmästare, visar att han kan sin sak.

Under tiden så gick färden mot Tällbergs station, där väntade en buss för att ta oss till Åkerblads för en avslutande lunch, en mycket god fiskgryta kunde avnjutas ute i solen i fantastisk miljö, efter avslutad lunch gick färden mot Stockholm med buss.

Mariestads skapad för resan

På vägen hem mot Sundsvall satt jag och reflekterade över den underbara resa jag fått förmånen att vara med på. Efter den här resan kan jag stolt säga att det finns otroligt duktiga öltillverkare och fantastiska kockar i vårt avlånga land. Mariestads ska ha heder för denna resa i tid och rum som inte bara gav oss en djupare förståelse för tågets inverkan på uppbyggnaden av Sverige, utan även en djupare förståelse för ölets och matens betydelse – en sann SMAKRESA!!

Och precis som en svensk Forrest Gump ser jag fram emot vad som skall komma från Mariestads chokladask i framtiden!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram