Browse By

BOTTL3.5HOP – Sveriges första Folkölsbutik

Strax efter midsommar i år öppnade Sveriges första folkölsbutik i Stockholm – BOTTL3.5HOP.  Bakom succén finns vännerna Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner. Man håller till på Södermalm på Kocksgatan 19. Här kan man komma in och köpa på sig en folköl från världens alla hörn och lite charkuterier eller en ostbit. Uppståndelsen och uppskattningen för folkölsbutiken som går under namnet, BOTTL3.5HOP, har varit stor. Vi ville veta mer om deras syn på sin verksamhet och vad de tror om framtiden för sin egen butik och möjligheterna till att det sprider sig över Sverige med liknande butiker. Martin Jämtlid tog sig tid och svarade på våra frågor.

T-shirt för utlottning

Dessutom sponsrar BOTTL3.5HOP med en T-shirt i storlek XL till en utlottning bland er läsare. Besök vår Facebooksida (länk) för att läsa mer om hur ni kan delta i utlottningen.


Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner – BOTTL3.5HOP

Presentera er för våra läsare, vilka är ni?
Vi som startat BOTTL3.5HOP heter Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner, vi har gedigna erfarenheter från mat, dryck och restaurang. Allt ifrån design och konceptbyggande när det gäller restaurang och bar till att fysiskt arbeta i dessa miljöer.

Berätta om bakgrunden till BOTTL3.5HOP. Hur började allt?
Vi har ett importföretag som heter Original Brands STHLM, vi importerar öl och andra drycker från ett stort antal länder men inte de länder som traditionellt är kända som ölländer, Italien, Frankrike, Spanien, Norge, Island, Estland, Lettland, Litauen och Mexiko. Alla dessa länder producerar idag hantverksöl av högsta kvalitet och det är inte bara starka öl och drycker utan även alkoholfria och lågalkoholdrycker. 

Berätta lite om ditt tänk angående att starta en butik för bara folköl?
Vi har burit på denna idé i ca. två år och anledning var först och främst att de bryggerier vi importerar har lågalkoholöl som är bryggda för att vara alkoholsvaga inte för att vara anpassade till svensk alkohollagstiftning. Runt om i Europa så finns det många ölstilar som traditionellt bryggs alkoholsvaga, Berliner Weisse, Gose, Bitters och Milds, m.m. många av ölstilarna har rötter så långt tillbaka som 1600-talet. Eftersom alkoholsvaga drycker klassas som livsmedel i Sverige så är det bara livsmedelsaffärerna som har sålt dessa och det har inte funnits något incitament för att bredda eller utöka sortimentet för dessa. Därför ville vi starta en butik där bredden finns, där smakerna finns och där nyfikna konsumenter kan botanisera i utbudet. En annan anledning för att starta butiken var också att de svenska mikrobryggarna nu också blivit väldigt duktiga på folköl och det i kombination med våra egna importerade produkter gör att vi kommer vara svårslagna i bredd och utbud

Berätta lite om dom öl du har i butiken nu vid starten, från hur många olika bryggerier har ni öl och har ni öl från alla stilar t ex IPA och Ale mm?
Idag har vi tre månader efter att vi den 30:e juni öppnade Sveriges första folkölsbutik över 110 olika alkoholsvaga eller alkoholfria produkter, där ett 15-tal är unika för oss, vi har valt att inte ta in läsk utan sträcker oss till öl, cider och must. I starten hade vi drygt ett 50-tal produkter så vi har dubblat utbudet sedan starten. Vi har allt från surt till välhumlat, populära stilar idag är Gose, Berliner Weisse, välbryggda Lager, Ales och Session IPA.

BOTTL3.5HOP – folkölsbutiken på Kocksgatan 19, Södermalm

Vilken eller vilka öl tror du blir era storsäljare?
Våra storsäljare är idag två Session IPA, Birrificio Ducato Victoria från Italien och La Pirata Lupulus från Spanien samt en Raspberry Gose från Sakiškių alus i Litauen. Andra öl som säljer bra är från våra vänner bland bryggarna i Sverige små stora som små, surt från bryggerier som PKLK och Tempel Brygghus, välbryggda öl från t.ex Unibärsum och Trädskogen, välhumlat från bryggerier som Bryggverket, West Coast men även de bästa man kan hitta från kändare bryggerier som Omnipollo, Mikkeller, Brekeriet, To Øl, Pang Pang m.m.

Vad tror du om framtiden för BOTTL3.5HOP? Ni har öl från ett stort antal bryggerier, kommer ni att fortsätta med det?
Framtiden ser väldigt ljus ut, vi kommer stärka vår egen portfolio från utlandet och stärka samarbetet med våra svenska bryggarvänner med specialbatcher och collabs, målet är att ständigt ha ett spännande och brett utbud som förändras med säsong och årstider.

Tror du det kommer att öppna fler butiker ute i landet som bara säljer folköl?
Absolut, detta är bara början och det känns fantastiskt, det är många som hört av sig och vill göra något utifrån vårt koncept samtidigt som vi vet flera som kommer köra sitt eget race med en egen vinkel på folköl.

Är det bara öl som gäller för dig, hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Vi arbetar i dag både med mellanklassprodukter och starksprit, vi försöker ständigt hitta det genuina och originella med stort fokus på hantverket. Vi utvecklar också kombinationen mat och dryck, idag gör vi ett stort antal provningar med olika teman, med eller utan mat, både folköl och starköl.

Ge oss fem riktigt bra tips på hantverksbryggd folköl?
Unibärsum – Nödraketen, en välbryggd Ale
Lehe – Ogar Polski, en mycket spännade Grodziskie
PKLK – Acidum, en kettle soured Ale
La Pirata – Lupulus, en Session IPA som är rejtad runt 90 på RateBeer
Sakiškių – Raspberry Gose, en underbar hallongose, kvalitetsmässigt lika bra eller bättre än Omnipollos variant

Intressanta folkölsorter från världens alla hörn

Var ser du BOTTL3.5HOP om 5 respektive 10 år?
Vi ser att om 5 år så har vi byggt upp ett antal BOTTL3.5HOPs samtidigt som vi har ett större antal outlets hos krogar och mindre matvarubutiker, vi ser en parallel utveckling där de större matvaruaffärerna har byggt ut sitt utbud och släppt många hyllmeter till den hantverksbryggda folkölen. Vi tror även att ett stort antal folkölscaféer har slagit upp portarna runt om i Sverige. Om tio år så kommer det vara lika självklart att köpa sin folköl i specialbutiker som att gå till Systembolaget för att handla öl.

Tror du att folkölen också kommer att följa trender vad det gäller stilar?
Det kommer alltid vara några som följer trenderna medan övriga siktar på att hålla en bra core range.

Det har startats många nya mikrobryggerier. Är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det och tror du att fler av dem kommer att brygga folköl?
Det är positivt, däremot så tror vi att det kommer bli en naturlig utslagning inom några år, det är många som känner sig kallade att brygga öl men inte alla som kommer att hålla måttet. Vi förstår också fördelen för bryggerierna att brygga folköl, de får en större volym och spridning utanför Systembolaget och utnyttjar bryggerikapaciteten bättre.

Vilken mat tycker du passar speciellt bra till en folköl, något exempel?
Husmanskost, en Ogar Polski till Pyttipanna.

Har du något ölråd till våra läsare?
Idag finns det alltid ett lågalkoholsalternativ till alla ölstilar förutom möjligen Stouts, var nyfiken, fråga dem som vet och testa, vi har alla olika uppsättningar av smaklökar.

Till sist: Har du något du vill tillägga?
Tack för ordet, följ oss på Instagram och Facebook, ni har bara sett början 🙂 
https://www.facebook.com/bottl3.5hop/ 
https://www.instagram.com/bottl3.5hop/ 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram