Browse By

Grainfather 25 v/s Braumeister 20

Hembryggning är något som ökat rejält under senare år. Visst går det att brygga hemma med hjälp av kastruller och andra tillbehör. Men med ett bryggverk blir det så mycket roligare och enklare. Vi vet också att det är många av er som undrar vilket bryggverk som skulle passa just er. Vi på Beertower tog därför kontakt med både Humlegården och MaltMagnus för att veta mer om de olika bryggverk som just de erbjuder. En jämförelse mellan bryggverk i olika prisklasser.

Vi kommer att redovisa resultatet av våra intervjuer i två olika inlägg, MaltMagnus igår (länk) och Humlegården idag.

Dessutom har ni möjlighet att vinna fina priser från leverantörerna i samband med dessa båda inlägg. Besök vår Facebooksida för att delta och veta mer. Länk hittar du, här.


Grainfather 25 v/s Braumeister 20 – Humlegården

Två populära bryggverk som Humlegården erbjuder är Grainfather 25 som kostar 7.950 kr samt den lyxigare Braumeister 20 som kostar 15.900 kr. Vi kontaktade Klas Welin på Humlegården för att få veta mer om likheter och skillnader mellan dessa båda bryggverk.

Grainfather 25 v/s Braumeister 20

Kan ni beskriva skillnaden mellan Grainfather och Braumeister, vilka är de största skillnaderna förutom priset?
Båda är RIMS-verk som bygger på att vörten pumpas runt under mäskningen. Förhållandet mellan vatten och malt brukar ofta vara högre i denna typ av bryggverk, jämfört med vid traditionell infusionsmäskning.

Bryggverken i sina nuvarande versioner har två stora skillnader: 
– med en BM kan man programmera både mäskscheman och vörtkok, så att den larmar med ljus och ljud när något behövs göras av bryggaren (människan alltså, inte BM…). I dagsläget finns inte den möjligheten med GF, men det ska komma en uppdaterad kontrollenhet till GF inom de närmaste månaderna (enligt uppgift från tillverkaren).

– under mäskning i en BM pumpas vörten upp genom mäsken och flödar sedan ned på utsidan av maltröret. Det här göra att vörten inte kan ta några genvägar genom maltbädden och ger ett stabilt och upprepbart resultat och en klar, fin vört. Den här principen gör dock också att det blir vissa begränsningar i hur mycket malt man kan packa ned i maltröret – om det blir för kompakt så kan det uppstå små “fontäner” av vört. Om förhållandet mellan mängden vatten och mängden malt blir för litet, finns en risk att värmeelementen i BM blottställs när vörten börjar pumpas runt under mäskning. Det kan orsaka fel på utrustningen och bör därför undvikas. (Samma sak kan i teorin uppstå även i en GF, om man helt missat i sina beräkningar vad gäller förhållandet mellan vatten och malt under mäskningen. Jag har dock inte hört talas om att det hänt.)

I en GF finns det också en liten risk att det bildas genvägar genom maltbädden under mäskningen, vilket lätt kan lösas genom några omrörningar i mäsken.

Är det “enklare” att brygga med något av dessa bryggverk, eller gör man på samma sätt med båda?
Båda är relativt enkla att brygga med. Om man bryggt med det ena bryggverket så är det också ganska lätt att använda det andra. Det är dock några handgrepp som skiljer sig åt mellan bryggverken. Dessutom kräver GF i dagsläget litet mer handpåläggning under bryggprocessen än vad som behövs med en BM.

Jämfört med att brygga med ett mer manuellt bryggverk, så är det litet färre kärl att diska i efterhand. GF kräver dock en större kittel för att värma lakvatten, jämfört med BM (ca 10-15 liter jmf med 5-7 liter lakvatten).

Grainfather 25

Är det något som man kan göra med Grainfathern men inte med en Braumeister 20, eller tvärtom?
Det går att pressa i mer malt i en GF jämfört med en BM. Dessutom kan man koka ned vörten ännu litet mer i en GF än i en BM. Så om man vill brygga mycket starka eller extrema öl, så lämpar sig GF bättre för detta.

BM har använts av många kommersiella bryggerier som pilotbryggeri. Ett skäl till detta är att det ger ett bra, repeterbart resultat mellan olika bryggtillfällen. Jag tror dock att även GF kan leva upp till detta, med rätt bryggare bakom spakarna.

Hur ser det ut om man använder dessa bryggverk, finns det sidor eller appar som man kan hämta recept och inspiration från, eller använder de flesta Beersmith eller liknande bryggprogram?
Braumeister har ett helt eget forum som heter Braumeisters: https://forum.braumeisters.net/ . Där finns det recept, tips och tricks att hitta.

Dessutom finns det en rekordlång klistrad Braumeistertråd i vårt eget forum:  http://humle.se/punbb/viewtopic.php?id=2136

Bloggare och andra hembryggare på nätet bidrar med att öka kunskapen ge tips om BM. Ett bra exempel är Gustav Lindhs blogg: http://www.lindhcraftbeer.com/

Även Grainfather har en klistrad tråd i vårt forum: http://humle.se/punbb/viewtopic.php?id=8395Och de har sitt eget officiella GF-forum: http://www.grainfather.com/forum

Grainfather är också mycket aktiva på sociala medier och på Facebook.

För bryggare som använder Beersmith, så finns det bra Add-ons för bryggprofilerna för GF och BM20/BM50.

Braumeister 20

Det är ju rätt stor prisskillnad på bryggverken, vad motiverar att man ska köpa en Braumeister som ju trots allt är mer än dubbelt så dyrt jämfört med en Grainfather?
Tysk kvalitet & precision, kräver (än så länge) mindre egen handpåläggning under själva bryggprocessen, god service och support, det finns lång och gedigen erfarenhet på den svenska marknaden, tillgång till reservdelar och mycket kunskap. Ett pålitligt bryggverk som gör det som det ska, helt enkelt.

Med detta sagt, så har Grainfather visat sig vara en stark utmanare på den svenska marknaden. Med en GF följer också en motströmskylare, vilket man måste skaffa separat till BM. GF är också snabba med att komma med nya tillbehör. Förhoppningsvis håller de uppe kundservice och kvalitet även i framtiden.


Beertower notering: För specifikation och beställning av bryggverk, klicka på önskad modell.
Grainfather 25 – 7.950 kr
Braumeister 20 – 15.900 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram