Browse By

Möllys Bryggeri – från hobby till Systembolaget

Ett tämligen nytt bryggeri i Eskilstuna, Möllys Bryggeri, såg nyligen dagens ljus. Daniel Herdegen har på väldigt kort tid lyckats få in sin öl hos Systembolaget och hos krogar. Daniel är glasmontör till yrket och vid sidan av familjen satsar han fullt ut på sitt ölbryggande. Vi blev nyfikna på hur han ser på sitt bryggande och vad han tror om framtiden, så vi kontaktade honom för en intervju. Vill du följa Daniel i hans utveckling rekommenderar vi hans utmärkta Facebooksida, som ni hittar här, eller hans instagramkonto, som ni hittar här.

Daniel Herdegen – Grundare och ägare till Möllys Bryggeri

Presentera dig och Möllys Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Jag heter Daniel och det är jag som startat och sköter bryggeriet. Jag får däremot mycket hjälp av vänner. Min brorsa Björn målar t ex bilderna jag har på etiketten. Och Åsa heter tjejen som trollar ihop allt till en snygg etikett. Min granne Viktor hjälper till med mycket praktiska saker som vid flaskning och etikettering. Resten sköter jag på kvällar o helger. Då jag har ett vanligt jobb också som glasmontör i Sthlm. 

Berätta bakgrunden till bryggeriet. Hur började allt?
Allt började med att jag fick en dotter som heter Molly för 4 år sedan. Då var jag i ett stort behov av en hobby. Så jag köpte ett startkit från Köksbryggeriet. Innan det hann komma hem till mig hade jag redan skrivit 3 egna ölrecept och beställt malt, humle och jäst. Så jag provbryggde det färdiga receptet. Sen bryggde jag bara mina egna recept efter det.
2015 tog jag kontakt med Jackdaw i Uppsala där jag fick hyra in mig och bryggde min första kommersiella öl Möllys Saison med väldigt mycket Aprikos och Simcoe humle.
I juni bryggde jag min första öl på mitt egna bryggeri. Det är Möllys Mosaic som nu finns på Systembolaget i Eskilstuna. 

Bryggeriet

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Jag försöker att ha så lite regler o gränser det bara går när jag gör en ny öl. Jag brukar tänka på en öl-stil t ex Saison. Sen går jag och tänker nästan oavbrutet på hur jag ska göra den så mycket Möllys det bara går. Att ha aprikos i ölen kom jag på när jag matade min dotter med aprikos yoghurt hehe
Jag har en hel drös med egna hembryggar recept som jag försöker använda så mycket det bara går i mitt bryggeri. De är en bra grund och jag har dokumenterat alla öl jag bryggt hemma väldigt väl så jag har en del att ta av…….men en sak är säker, det kommer vara väldigt mycket frukt/bär o annat skoj i mina öl. Det ska vara mycket smaker…..

Berätta lite om era olika öl?
Just nu har jag en välhumlad Pale Ale på bolaget som heter Möllys Mosaic, sen en IPA vid namnet Rivers ov Gold. Jag har en Stout med Björnbär o mycket chocklad smak som snart ska på flaska. En rabarber/hallon öl som också ska flaskas snart. Sen ska jag brygga min Aprikos Saison igen. Min farsa kommer att sponsra mig med ett ekfat och alla som känner mig vet att jag gillar surt så det tänker jag experimentera med. 

Storsäljaren Möllys Mosaic

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Den jag har på Systembolaget Möllys Mosaic. Aprikosölen var också väldigt populär. Jag ska försöka få in flera öl på bolaget. Det är väldigt smidigt tycker jag. 

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Det är ju bara att följa mig på min sida på Instagram och Facebook där lägger jag ut allt jag brygger. Just nu vill jag brygga min Aprikos Saison igen och komma igång med ekfatet. 

Förutom Möllys Mosaic som ni har på Systembolaget, blir det någon ny öl Systembolaget i år?
Jag kommer försöka få ut min Stout och min IPA på bolaget 2017. Helst flera ändå. Men jag har kanske inte riktigt tid just nu. Jag tar en öl i taget och ser hur det går. 

Är det bara öl som gäller för dig, hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Förutom öl så möjligtvis Bloody Marry o White Russian. Men då ska jag nog vara bakis på en Finlandskryssning eller en smutsig hårdrocksfestival 😉

Ge oss tre tips på riktigt bra öl?
Brekeriet Kombucha, Brekeriet Liliac och Cantillon (Allt)

Möllys Saison

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2016-2017?
Det skulle vara riktigt kul. Får se hur det går 2017.

Var ser du Möllys Bryggeri om 5 respektive 10 år?
Förhoppningsvis överallt haha, men som sagt det är väldigt mycket jobb. 

Vad tror du är nästa stora öltrend, många tror ju att det blir suröl, vad tror du?
Jag hoppas verkligen det. Har inte tänkt så mycket på trender jag dricker o brygger öl jag gillar. 

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Jag har inte märkt någon negativ sida. Men jag har ju inte hållit på så länge. Jag gillar ju att prova olika öl så det är ju positivt med många bryggerier 😉

Vilken mat tycker du passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Jag har aldrig bryggt öl och tänkt att det ska passa någon speciell maträtt. Men min Möllys Mosaic passar utmärkt till Nürnbergebratwürst och surkål med hemmagjord tysk potatissallad. 

Till sist: Har du några ölråd till våra läsare?
Jag tycker man helt ska sluta tänka ölstil. Det begränsar hela ölbryggningen. Visst ha en Wit i åtanke men försök inte efterlikna någon annan öl utan gör din egen o testa dig fram.

One thought on “Möllys Bryggeri – från hobby till Systembolaget”

  1. Åke Andersson says:

    Jag köpte ett par flaskor Dubbel La Bamba. Jag älskar stout och porter. Jag har också varit med och gjort egen öl ute i Ärla för några år sedan. Jag anser att La Bamba är bland det godaste jag druckit sedan modersmjölken för 80 år sedan. Jag kommer att leta efter Möller i hyllorna och saluterar en formidabel ölbryggare!♡

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram