Browse By

Frederik Zäll – Helgtips #5

Idag bjuder vi på två olika pizzor som Frederik Zäll har komponerat ihop. Ni hittar även andra recept från Frederik på Lyxlagat.se.


American lobster pan pizza

American lobster pan pizza

Pan pizza med buffelmozzarella, bacon, hummer och vitlök. Lyxa till fredagsmyset, den här pizzan är lite för bra för att vara sann!

Tips! Gör Frederiks pizzasallad och servera till pizzan. Hyvla rödkål på en mandolin och marinera i lite olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt dra i rumstemperatur i 30 minuter. Finstrimla rättika, morot och gurka och vänd ihop med rödkålen precis innan servering.

Dryckestips!

Hop Ranch Victory Brewing Co, Nr 11465
Imperial/Dubbel IPA, USA

Alkoholfritt
Fentimans Nr 1963
Ginger bees, Storbritannien

Du behöver

Pizzadeg

  • 50 g jäst
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl ljummet vatten
  • ca 8 dl vetemjöl special

Fyllningen

  • 2 buffelmozzarella
  • 4 dl mozzarella, riven
  • 3 dl tomatsås
  • 150 g bacontärningar
  • 2 hummerstjärtar, kokta
  • bladpersilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • flingsalt & svartpeppar

Gör så här

  1. Hemgjord tomatsås
    Tomatsåser finns såklart att köpa, men det är hur lätt som helst att koka ihop en egen. Hacka lite gul lök och vitlök och blondera i olivolja. Slå på lite rödvin och låt nästan koka bort helt. Tillsätt konserverade körsbärstomater (eller krossade tomater) och massa hackade färska örter. Låt sjuda sakta i 20 minuter och krydda sedan med salt och peppar. Se till att smaka av noga. Tomatsåsen får gärna vara tjock och gärna har tydliga bitar av tomat, det gör pizzan saftigare och ännu godare.
  2. Pizza
    Sätt ugnen på 225 grader med en baksten på plats. Rör ihop salt, socker, jäst, olja och vatten i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord. Tryck ut degen i pan pizza-portionsformar eller i mindre pajformar, cirka 20 cm i diameter.
  4. Stek bacontärningarna till fin färg. Dela hummerstjärtarna på längden och rensa. Lyft ur köttet och gnid in i pressad vitlök och lite olivolja.
  5. Fördela god tomatsås på de fyra pizzorna. Toppa sedan med riven mozzarella, bacon och stora bitar buffelmozzarella. Lägg en halv hummerstjärt i sitt skal överst.
  6. Baka pizzorna i cirka 10 minuter och lyft sedan ur dem ur formarna. Låt bakas vidare utan formar i ytterligare cirka 5 minuter beroende på ugn. Fin färg på kanterna och rejält bubblande ost i mitten är vad vi önskar oss.
  7. Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och bladpersilja!

Pizza bianco borgo – Milano style

Pizza bianco borgo – Milano style

Pizza med buffelmozarella, parmesan, chorizo på nötkött och vitlöksmarinerade flower sprouts. En snygg, modern, pizza som är ruskigt god!

Tips! Gör Frederiks pizzasallad och servera till pizzan. Hyvla rödkål på en mandolin och marinera i lite olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt dra i rumstemperatur i 30 minuter. Finstrimla rättika, morot och gurka och vänd ihop med rödkålen precis innan servering.

Dryckestips!

Nils Oscar, nr 11485
God lager ofiltrerad, Sverige

Alkoholfritt
Fentimans Nr 1963
Ginger bees, Storbritannien

Du behöver

Pizzadeg

  • 1 tsk flingsalt
  • 2 tsk socker
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten, ljummet
  • ca 8 dl vetemjöl special

Topping

  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • 200 g flower sprouts (eller svartkål/grönkål)
  • 200 g buffelmozzarella
  • parmesan, riven
  • 2 nötchorizo
  • chiliflingor
  • citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med en baksten på plats om ni har tillgång till en sådan.
  2. Gör pizzadegen genom att röra ihop salt, socker, jäst, olja och vatten i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
  3. Pressa vitlöken och blanda med lite olivolja och flower sprouts. Vänd runt och ställ åt sidan i rumstemperatur.
  4. Rulla och kavla ut hela degen hyfsat tunn och lägg den på bakplåtspapper. Lägg på mozzarella, parmesan, slantad och lätt sönderknådad nötchorizo, vitlöksmarinerade flower sprouts, chiliflingor och några stänk olivolja.
  5. Använd en pizzaspade eller en plåt att få över pizzan med bakplåtspappret till bakstenen. Efter cirka 6-7 minuter kan ni dra bort bakplåtspappret. Baka av i ugnen i totalt cirka 15-20 minuter tills kanterna fått fin färg och osten bubblar rejält. Dela i bitar, droppa över lite citronsaft och servera rykande het.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram