Browse By

Svalbard Bryggeri – Världens nordligaste bryggeri

Svalbard utgör nordligaste delen av Norge och här har man tidigare endast producerat kol. Detta gör Svalbard Brewery helt unikt – Det är idag världens nordligaste bryggeri. Bryggeriet ägs och drivs av Robert Johansen som har en bakgrund som gruvarbetare just i Svalbard. En plats som har sökte sig till på grund av den magnifika naturen. Genom sin ihärdighet lyckades Robert få igenom en lagändring på Svalbard som skapade möjlighet att grunda detta unika bryggeri. Vi fick en mycket intressant intervju som visar på hur långt man kan komma om man brinner för något och i detta fall för öl och natur.

Svalbard

Vad gjorde du för att ändra lagen så att du skulle kunna brygga öl på Svalbard?
I Svalbard fanns en lag från 1928. Den förbjöd att man producerade alkohol på ögruppen. Vi skrev en ansökan till Helse og Omsorgsdepartementet för att få till en lagändring, så att produktionen skulle kunna börja. Det tog nästan sex år och under tiden ringde jag varje månad till departementet, för att fråga om framsteg i ärendet. Den 1:a juli 2014 var lagen äntligen ändrad och verksamheten startade.

Hur har responsen varit sedan du började bryggeriet?
Gensvaret har varit mycket bra, både nationellt och utomlands. På Svalbard finns vår öl på alla restauranger och krogar, samt på Nordpolet. Vi har dessutom nationell distribution till restaurang/krog, Nordpolet och butik.

Med tanke på de speciella lagarna på Svalbard som gör att Nordpolet endast får sälja öl med max 4,7% trots att de får sälja både vin och sprit, hur ser du på detta faktum?
På krogar och restauranger gäller inte denna begränsning och där kan man sälja IPA och Stout som har högre alkoholhalt. När det gäller att ändra lagen för detaljhandelsförsäljning är vi inte där ännu, men lokalpolitiker tittar på saken.

Svalbard Bryggeri

Känner du att dessa särskilda regler försvårar uppgiften för dig, och begränsar volymen?
I ett modernt samhälle, skulle det vara önskvärt att reglerna på Svalbard, vad gäller alkohol, kan likställas med fastlandet. Vi upplever fortfarande inte reglerna mycket hindrande för vår verksamhet, mer som en begränsning av erbjudandet till lokalbefolkningen, som är intresserade av öl.

Hur har ölet blivit mottaget?
Vi har fått en fantastisk respons vilket lett till en stor uppmärksamhet, inte minst för smakerna. Vi har fått högt betyg bland annat i VG för vår IPA. Vi upplever också positiv respons på olika sociala medier som bland annat Facebook.

Var kan man köpa öl från Svalbard Brewery?
I Norge finns den på olika butiker och på Nordpolet samt på vissa restauranger/krogar. Distributionen ökar ständigt och kom egentligen igång först i september/oktober i fjol. På Svalbard finns vår öl i alla restauranger/krogar och butiker.

Svalbard Bryggeri

Funderar ni på att börja exportera ert öl till utlandet?
Det håller vi på att utvärdera, men eftersom volymen är begränsad, kommer frågan att vara för vidare utvärdering och inte prioriterat.

På Svalbard måste ni ta speciell hänsyn till miljön. På vilket sätt?
Vi har ramverk att förhålla oss till som är otroligt omfattande på Svalbard. Mycket som är ”vanliga sopor” på fastlandet, måste sändas med båt från Svalbard. Det innebär en ökad kostnad för oss. Svalbard har många egna miljökrav som ger oss flera restriktioner än vad som gäller i Norge i övrigt. Bryggeriet har därför ett starkt miljöfokus och kommer i vår utveckling att optimera driften så att den tar största möjliga hänsyn till miljön. Allt avfall sorteras idag enligt de givna riktlinjerna och transporteras sedan med båt till fastlandet.

Idag producerar ni fem olika typer av öl. Funderar ni på att utöka ert sortiment, och i så fall vilken typ?
Idag har vi 5 standard ölsorter på burk. Vi har just nu inga planer på att utöka sortimentet på burk. Däremot har vi flera sorters öl på tapp. Tapp ger oss möjlighet att testa nya ölsorter i mindre volymer, få kundrespons och möjlighet att utvecklas.

Öl från Svalbard Bryggeri

Vatten är ju en viktig beståndsdel vid ölbryggning – hur är vattenkvaliteten på Svalbard?
Vattnet på Svalbard är av mycket god kvalitet och ger ölet en fräsch och god smak. Dessutom utgör 16% av det vatten som används av glaciär-vatten från Bogerbreen. På så sätt innehåller vattnet beståndsdelar som är flera tusen år gamla. Vi varken filtrerar eller pastöriserar vår öl. Vi menar att vi får bättre smak om vi inte gör detta.

Till sist: På fredagar har ni öppet hus på bryggeriet. Arrangerar ni även ölprovningar?
Ölprovningar arrangeras för individer som kan anmäla sig via Visit Svalbard. Vi har även ölprovningar för olika segment av grupper samt för kryssningsgäster. Många gäster tar kontakt med oss direkt för visning och ölprovning. Vi arrangerar ölprovningar som innehåller visning av bryggeriet och historiegenomgång. Dessutom har vi olika ölprovningar där vi matchar öl med mat/tapas eller varmrätter. Detta har fått mycket god mottagning av gäster och något vi kommer fortsätta med. Man hittar alla våra öppningstider på FB och på vår hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram