Browse By

Jäskärl – Plast vs Rostfritt [del 2]

Vi publicerade för några veckor sedan en genomgång av olika jäskärl från MaltMagnus (ni hittar den artikeln här). Nu har vi även varit i kontakt med Humlegården om synpunkter om detta. Vi fick en mycket bra genomgång av Klas Welin om olika fördelar/nackdelar som deras jäskärl har.

Så här säger Klas om olika Humlegårdens jäskärl:

Glasdamejeanne 5 L

Glasdamejeanner (klicka för länkning)
Förr var det väldigt vanligt att hembryggare använde glasdamejeanner för jäsning och lagring av drycker. Det förekommer fortfarande att glasdamejeanner används, men det finns en del klara nackdelar med glas:

 • lätt att få sprickor i glaset om man stöter i det eller om det utsätts för snabba temperaturförändringar
 • ett skört material och när det går sönder finns det stor risk för allvarliga skador

Platskärl (klicka för länkning)
Till skillnad från glas, så har jäskärl i plast många fördelar i en hembryggarmiljö. Men det är också skillnad på plast och plast…

Jäshink 15 L

Ett av de vanligaste jäskärlen är den klassiska jäshinken. De jäshinkar som säljs av Humlegårdens Ekolager är av livsmedelskvalitet, vilket vi tycker är en självklarhet. Fördelar med jäshink:

 • lätt att lyfta och flytta
 • tåligt och segt material, med ganska god temperaturtålighet och som är hyfsat lätt att rengöra
 • stor mynning för fyllning och tömning
 • priset: oftast billigt att köpa och det svider därför inte lika mycket i plånboken när jäskärlet måste bytas ut

En nackdel med jäshinkar är att de ganska lätt repas, vilket kan ge utrymme för bakterier att hinna växa till sig. En annan nackdel är att de inte lämpar sig särskilt bra för långlagring då de släpper in en del syre.

PET Carboy 19 L och FerMonster 23 L

Jäskärl i PET-plast (klicka för länkning)
Ett annat populärt jäskärl är PET-carboys. De är tillverkade i PET-plast och kommer ursprungligen från den typ av flaska som ibland finns i vattenautomater.

Våra PET-carboys finns både i klassiska damejeanne-modell, men också i s.k. bigmouth-utförande och heter då FerMonster.

 • ännu lägre vikt än jäshinkar
 • släpper igenom mycket mindre syre än jäshinkar och lämpar sig därför bättre för långlagring av drycker
 • genomskinlig plast så man kan se vad som pågår i jäskärlet (detta är inte alltid en självklar fördel, men j**ligt roligt…)
 • svår att ta sönder
 • FerMonster har en stor öppning och lämpar sig därför bra för jäsning av fruktöl, kriek eller liknande

Nackdelar med PET är att de är känsligare för heta vätskor och vissa rengöringsmedel, detta kan göra att de kräver litet mer ömhet vid rengöring. De är också litet dyrare än en enkel jäshink, men jag tycker att det är bra att ha även denna typ av jäskärl i sin utrustningsarsenal.

FastFerment – Fermentegg – Speidel jästunna – Kellermeister

Humlegårdens Ekolager har också ett brett sortiment av andra jäskärl i PE-plast. Här är några:

 • FastFerment, som är ett relativt billigt cylindrokoniskt jäskärl med en hel del genomtänkta detaljer och tillbehör.
 • Fermentegg från Speidel, finns i 60-litersmodell och uppåt. Jäskärlets äggform ska göra att jäst och vätska kan röra sig på ett optimalt sätt under jäsningen, vilket ska bidra till ett optimalt resultat.
 • Jästunna från Speidel i tjock plast. Har en stor öppning upptill som gör det lätt att komma åt invändigt. Finns i flera olika storlekar.
 • Kellermeister från Speidel, även det är cylindrokoniskt och har ett specialbyggt vattenlås som bäst kan liknas vid en vallgrav.

Fermenator – Cylindrokonisk jäskärl – Jästunna – Grainfather jäskärl

Jäskärl i rostfritt (klicka för länkning)
Jäskärl i rostfritt är på många sätt överlägset de andra materialen, om man ser till hållbarheten och möjligheterna att hålla rent. Andra fördelar:

 • kan användas med flera olika varianter av kopplingar, alltifrån rostfria kulventiler till TC-kopplingar av bryggeristandard
 • tål höga temperaturer och många olika typer av rengöringsmedel
 • litet bättre möjlighet till extern temperaturkontroll, med hjälp av dykrör och termostater och i vissa fall även inbyggd kylmantel

Nackdelar med rostfritt är att de oftast kostar en rejäl slant och att de är ganska otympliga och tunga. Någon form av hjulbas är därför oftast att rekommendera om man vill kunna flytta på dem.

I Humlegårdens sortiment finns det rostfria jäskärl både med och utan cylindrokonisk form:

 • Fermenator från Blichmann, cylindrokoniska jäskärl från 26 liter upp till 159 liter. Till dessa finns det många specialbyggda tillbehör och smarta lösningar som passar både hembryggare och mikrobryggerier.
 • Cylindrokoniskt jäskärl 60 liter från Speidel, inklusive kylmantel. Ett stiligt jäskärl med gängade ingångar för både dykrör, tappkranar och kylvatten. Samma typ av jäskärl finns i storlekar som passar medelstora och stora mikrobryggerier.
 • Speidels rostfria jäskärl i 45 och 95 liter, en förfinad variant av jästunna i rostfritt som passar både för primärjäsning och lagring av öl.
 • Grainfather rostfritt jäskärl 25 liter. En enklare modell tilll ett klart överkomligt pris.

Slutsats
Så det finns rätt många olika för- och nackdelar att ta ställning till vid valet av jäskärl. Men oavsett vilket materialval man gör, så är det viktigaste att använda rätt sorts rengöring och desinficering på alla steg i bryggprocessen efter vörtkoket.

Om ni är intresserade av ovanstående produkter rekommenderar vi att ni klickar er in på Humlegårdens hemsida för mer information och priser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram