Browse By

Jämtlands Bryggeri – Pionjär inom hantverksöl i Sverige

Idag är vi glada att kunna presentera en intervju med en av de tidigare pionjärerna när det gäller hantverksöl i Sverige. För 21 år sedan startades Jämtlands Bryggeri i den lilla orten Pilgrimstad strax utanför Östersund i Jämtland. Precis som alla andra jämtar var det en stolt VD vid namn Anders Thelenius som ställde upp på en intervju. Läs om hur allt började när man behövde en alldeles egen öl till den välkända festivalen Storsjöyran.

I samband med En Öl- & Whiskyfestival i Göteborg gångna helgen vann Jämtlands Bryggeri GULD som mässans bästa IPA med sin klassiker Jämtlands IPA. Grattis säger vi från Beertower! Anders Thelenius säger själv så här om den fina utmärkelsen:

”Vi är otroligt stolta och glada att vår klassiker Jämtlands IPA tog guld som mässans bästa IPA på En Öl- & Whiskyfestival i Göteborg nu senaste helgen! Det är verkligen roligt och hedrande i den enormt tuffa konkurrensen”

Om du vill följa Jämtlands Bryggeri, rekommenderar vi deras Hemsida, Facebooksida eller deras Instagram (klicka för länkning).

Anders Thelenius, VD Jämtlands Bryggeri

Presentera dig och Jämtlands Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Jag heter Anders Thelenius och är VD för Jämtlands Bryggeri. Vi är en av pionjärerna i Sverige när det gäller hantverksöl och firade förra året vårt 20 årsjubileum. Vi är totalt 12 anställda på bryggeriet och bryggprocessen leds av Bryggmästaren Mats Nyström som är tredje generationens bryggmästare. Vi bryggde 800 000 liter 2016 men kan med befintlig utrustning öka ytterligare ca 100 000 liter. Vi har också en besöksverksamhet på bryggeriet där vi tar emot slutna sällskap.

Berätta bakgrunden till bryggeriet. Hur började allt?
Det började med att ägaren Carl Lindgren som då var i storköksbranschen fick en fråga av en restaurangägare om dom inte skulle ta fram en öl till festivalen Storsjöyran som varje sommar genomförs i Östersund, ölet skulle givetvis heta Jämtlands President! Carl tyckte det var en bra idé så man köpte ett bryggverk från Göteborgstrakten och startade upp verksamheten i Pilgrimstad 3.5 mil söder om Östersund. Första 4 åren var tuffa och krögaren klev av Jämtlands Bryggeri. Carl däremot körde vidare och lyckades vända de tuffa åren till att skapa lönsamhet. Den enskilt största anledningen till de framgångar som följde var att den engelska bryggmästaren David Jones kom till bryggeriet, David var banbrytande och blev en förebild för många nuvarande bryggare i Sverige.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Eftersom vi hållit på så länge så har vi ett arv att förvalta, samtidigt som vi strävar efter att ta fram ett par nya ölsorter per år. När vi tar fram nya ölsorter så är det en dialog mellan oss som jobbar mot marknaden och våra bryggare. Vi tittar också förstås på hur vår produktportfölj ser ut idag innan vi utvecklar nya sorter, vad kan tillföra något i vår befintliga laguppställning av öl?

Sortimentet

Berätta lite om era olika öl?
Vi har av tradition en tydlig engelsk karaktär på våra öl. Vårt bryggverk är engelskt och all vår malt köps in i England, den engelska karaktären är lite av vårat signum. Vi är inte heller det bryggeri som tar fram de öl som sticker ut mest, däremot eftersträvar vi självklart att följa de trender som råder utan att för den skull tappa bort oss i kvalitet och karaktär. Men sammanfattningsvis så kan man säga att öldrickarna vet vad de får när de köper en öl från Jämtlands Bryggeri, en ”riktig” öl som är balanserad och med tydlig maltkropp!

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Vår IPA finns idag i landets alla systembolagsbutiker så det är den enskilt största produkten. Sedan kommer Bärnsten, en klassiker som varit med ett tag men som gillas av många. En premium lager! Sedan måste jag nämna vår Julöl som definitivt också kan kallas klassiker vid det här laget. Den finns också i alla butiker och är en av Sveriges mest sålda julöl.

Vad har ni på gång den närmaste tiden? Några nyheter du kan avslöja? 
Vi kommer att släppa vår framgångsrika IPA som folköl under våren. Sedan har vi börjat skapa en ekologisk starköl, vi är ekologiskt certifierade och det är ett område som växer stadigt.

Kommer ni att göra några nya släpp på Systembolaget i år?
Vår ambition är att vår ekologiska öl ska släppas på systembolaget. Dessutom kommer vi med en nyhet under hösten som vi också tänker släppa på systembolaget.

Jämtlands Bryggeri – Pionjär inom hantverksöl

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Vi tillverkar idag bara öl men har ett stort intresse av andra härliga drycker som exempelvis Whisky. För något år sedan lagrade vi en strong ale på Mackmyras whiskyfat och släppte det i exklusiva sortimentet på Systembolaget. Det var en stor succé och ca 3000 flaskor tog slut inom ett dygn!

Ge oss tre riktigt bra öltips, dock inte någon av era egna öl?
Det får ju bli mina högst personliga öltips då från tre Svenska kollegor i branschen:

  1. Oppigårds Amarillo
  2. Nynäshamns Sotholmens extra stout
  3. Stigbergets promenadporter

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Ja, det vi redan har bokat in är En öl & Whiskyfestival i Göteborg. Malt, mat och destillat i Stockholm. Stockholm Beer & Whisky festival. Öl & Whiskymässan i Umeå.

Var ser du Jämtlands Bryggeri om 5 respektive 10 år?
Min förhoppning och målsättning är att vi ska fortsätta att ta fram kvalitativ öl av många olika typer. Vi ska också öka vår volym, främst genom export där vi idag inte har lagt något krut. Jag vill att vi om 5 år fortsatt är ett av Sveriges främsta mikrobryggerier och efter ytterligare 5 år så har vi haft förmågan att bibehålla vår position genom att sätta ytterligare avtryck med nya välsmakande öl från Norrlands inland.

Vad tror du blir nästa stora öltrend?
Efter att det under flera år varit IPA och framförallt på senare år fruktöl och suröl som varit trendigast så tror jag faktiskt att det kommer att vända tillbaka till mer traditionella ölstilar, detta i kombination med ett fortsatt exprimenterande. Det är det jag ser i krsitallkulan framgent.

GULD som mässans bästa IPA – En Öl- & Whiskyfestival 2017

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Min erfarenhet är att det varit enormt positivt för hela öl Sverige och att det gynnat oss alla som är i branschen. Öl intresset hos allmänheten har ökat i samma takt och statusen har aldrig varit högre på våra ädla drycker.

Vilken mat tycker du passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vår balanserade IPA av engelsk karaktär passar såväl till skaldjur som klassiska kötträtter. Men om jag ska ge ett tips så säger jag en bra torskrygg tillsammans med vår Steamer!

GULD som mässans bästa IPA – En Öl- & Whiskyfestival 2017

Har du några ölråd till våra läsare?
Sluta aldrig vara nyfiken! Våga prova olika sorter och ge öl en rejäl chans att ”konkurrera” med vinet till era olika matkreationer. Passa också på att besöka de bryggerier som har besöksverksamhet för att få lite fördjupad kunskap om öl, det är riktigt kul och intressant.

Till sist: Har du något du vill tillägga?
Jag vill passa på att tacka alla läsare därute för att ni bidragit till att vi på Jämtlands Bryggeri har förmånen att få göra så många goda öl till er. Efter 20 år så är detta fortsatt så fantastiskt kul och vi är oändligt tacksam över att vi har den position vi har idag, den hade vi aldrig nått utan er som gillar våra öl. Hoppas att vi ses på öl mässorna ute i landet!

One thought on “Jämtlands Bryggeri – Pionjär inom hantverksöl i Sverige”

  1. Pingback: Beertower.se: Jämtlands Bryggeri – pionjär inom hantverksöl i Sverige - Jämtlands Bryggeri AB
  2. Trackback: Beertower.se: Jämtlands Bryggeri – pionjär inom hantverksöl i Sverige - Jämtlands Bryggeri AB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram