Browse By

Säby Brygghus – Företaget bakom bryggverket Brygg 52

Många är vi som börjat vårt bryggarliv med kastruller på spisen, för att sedan införskaffa ett anpassat bryggverk. Det finns en hel del bryggverk för öl på marknaden och det är inte alltid så lätt att hitta ett som fyller behovet som man har. Ofta blir det dessutom så att man kanske börjar med ett mindre bryggverk på ca 20 liter, men ganska snart växer man ur detta.

Det var vad som hände bröderna Mats och Bengt Göran (BG) Nilsson. Med sin bakgrund inom bryggeribranschen och som ingenjör bestämde de sig för att utveckla sitt drömbryggverk. Detta ledde till att bryggverket ”Brygg 52” togs fram. Ett mycket uppskattat bryggverk med en rad intressanta och innovativa lösningar. (Här hittar ni produktblad för Brygg 52)

Vi kontaktade Säby Brygghus AB (länk) för att få veta mer om deras mycket intressanta bryggverk och fick en liten intervju med Mats Nilsson.

Brygg 52 – Säby Brygghus

Kan ni beskriva eventuella skillnader mellan Brygg 52 och andra bryggverk i samma prisklass? Är det något som ni tycker är speciellt bra på Brygg 52 som inte finns på andra bryggverk?

 • Svensktillverkat, manualer och bruksanvisningar på svenska.
 • Personlig teknisk support och vägledning av tillverkaren och konstruktören
 • Vi som tillverkare genomför utbildningar
 • Program och recept kan importeras från BeerSmith, men det går enkelt att skriva in tider och temperaturer manuellt i vårt styrprogram.
 • Dubbla element på vardera 2000 w, ej risk för brända smaker.
 • Snabb jämn uppvärmning till önskad temperatur i jämförelse med andra bryggverk
 • Stativ på hjul, tillbehör maltrörslyft. En person kan hantera bryggverket.
 • Lätt att tömma vid rengöring – Kulventil i botten ¾ ”
 • Avtappningskran för vörten med kraftig flöde genom böjd pip, vilket ger bra syresättning av vörten så att jäsningen främjas
 • Eget utvecklat avancerat styrprogram, 1 – 2 paneler kan visas samtidigt på Windows baserat PC. Styrprogrammet kan styra upp till två bryggverk oberoende av varandra med olika recept.
 • Styrprogrammet kan ge en tidsprognos för hela bryggförloppet. Prognosen förfinas sedan under automatikkörningen där verkliga tider för inmäsk och utmäsk registreras.
 • Ett flertal larmpunkter för processen är inställbara via datorn eller via Skype till mobiltelefon/annan dator.
 • Panel för inställning av fördröjd start; Kall inmäsk, Utmäskning etc. Dessa funktioner gör livet behagligare för bryggaren. Exempelvis kan du laddar bryggverket på kvällen med vatten och även malt, välja tex tid för utmäskning. Bryggverket kommer då att sköta sig själv tills det är tid att göra ut mäsk.
 • Manuell körning och driftjusteringar under drift
 • Stormkoksreducering.
 • Styra lakvattenuppvärmning med värmeinställningar genom styrprogrammet, så att detta tidskoordineras med bryggningen i övrigt
 • I princip inga begränsningar för hur många bryggscheman och recept styrprogrammet kan hantera
 • Egen lakningsmetod med hög tideffektivitet
 • Funktioner för mätning och kontroll som den mer avancerade användaren kan använda för att anpassa styrprogrammet till andra bryggverk.
 • Möjlighet att få temperatur-tids diagram över bryggförloppet.
 • Möjlighet att spela in bryggförlopp upp till 14 timmar kan visas
 • Möjlighet att sänka temperaturen mellan in mäsk och rast eller mellan raster. Prognosmetoden hanterar naturlig avsvalning eller infusion med kallt bryggvatten
 • Stort urval av inställningar och anpassningar i styrprogrammet

Är det “enklare” att brygga med Brygg 52, t ex om man går från kastrull på spisen eller ett mindre bryggverk?
Mycket enklare. Du programmerar in receptet, raster etc. och startar bryggprocessen. Du är inte bunden med att övervaka processen utan kan lämna och göra något annat. Brygg 52 har automatisk temperaturmätning/kontroll och värmehållning. Ett antal larmfunktioner för processen är inställbara, du kan välja om larm ska utlösas direkt på styrdatorn eller via Skype till mobiltelefon/annan dator. Styrprogrammet ger också möjlighet att göra en tidsprognos över hela proggförloppet, så du kan i förväg planera din bryggardag utifrån viktiga hålltider. En annan viktig fördel är att du kan repetera de mest lyckade resultaten gång efter gång ut an att smaken förändras.

Brygg 52 – Säby Brygghus

Finns det några begränsningar på Brygg 52, till exempel att brygga öl med högt ABV?
Man kan brygga öl med högt ABV. Vi har bryggt upp till 7,8 volym procent med max maltgiva och batch 52 liter. Genom val av mäskprogram styr man upp förhållandet mellan alkohol och restsötma (ölets kropp). Även vattenmängd vid urlakning, krossningsgrad, typ av malt, pumptryck, pump pauser, etc. kan inverka på utbytet. Speciellt när man ligger närmare max maltgiva.

Rengöring är ju den tråkiga delen med ölbryggning, är det enkelt att rengöra Brygg 52?
Mycket enkelt. Ingen vidbränning på värmerör. Vi har utvecklat ett eget rengöringsupplägg som är anpassat till Brygg 52.

Berätta lite om hur er programvara fungerar, man kan ju importera recept från BeerSmith, hur fungerar det?
Man mäskar och kokar vörten i samma kärl. Mäsken pumpas upp genom maltröret och värms. Bryggmetoden kallas stegmäskning. Förutom inmäsk och utmäsk kan man ställa in upp till fem raster däremellan.
I styrprogrammet finns det en paneler för automatisk körning, manuell körning, bryggprogrammering, bryggverksinställningar och recept. Vidare finns det en Help funktion.

Automatiken hanterar processen från uppvärmning av bryggvatten inkl. lakvatten, till avslutat kok. Inmäsk och utmäsk med lakning kräver manuella insatser. Program och recept kan importeras från BeerSmith2, med det går också enkelt at skriva in tider och temperaturer manuellt. Det finns en bryggverksprofil för Brygg 52 som man använder i BeerSmith.
Programmet kontrollerar inmatade data och inställningar, så att de ligger inom godkända gränser för bryggverket, vilket är en förutsättning för att kunna starta automatiken.
I BeerSmith skapar man enkelt en rapport som exporteras en fil från BeerSmith, som sedan mycket enkelt kan importeras till styrprogrammet. Inga extra handpåläggningar krävs. Allt detta beskriv i vår bruksanvisning.

Brygg 52 – Säby Brygghus

Det är ju rätt stor prisskillnad mellan ett mindre bryggverk och Brygg 52 vad motiverar att man ska köpa ett Brygg 52 förutom att man kan brygga större satser med öl?
Förutom storleken så är priset motiverat utifrån en hög automatiseringsgrad, väl genomtänkt konstruktion, hög flexibilitet och prestanda, hög kvalité, svensktillverkat med möjlighet till teknisk support och personlig vägledning från tillverkaren/konstruktören. Inte minst det sistnämnda är mycket uppskattad av våra kunder.

Här ser ni lite prisjämförelser, Braueule II 26000 kr, Braumeister 34 liter 16000 kr och Camurri 28 liter 17000 kr. Källa Hembryggaren nr 1 2017. Titta också på Braumeister 50 liter och Camurri CB50.

Hur många Brygg 52 har sålts till dagens datum?
Det är inget som vi går ut med. Men så mycket kan jag säga att det rör sig om tvåsiffrigt med god marginal.

Till sist: Något ni vill tillägga?
Vi har en uppskattad endags introduktionsutbildning där vi varvar teori med praktisk bryggning. Vi går igenom de olika stegen i ölbryggningen, lär ut grunderna i hur man gör recept med hjälp av BeerSmith, hur man importer rapporten till vårt styrprogram och hur man enkelt använder vårt styr program. Under dagen så brygger vi 52 liter vört. I mån av intresse så testar vi några tidigare brygder.
Vårt bryggverk Brygg 52 passar mycket bra för ett moduluppbyggt mikrobryggeri, vilket innebär att man med små modifieringar kan kombinera ihop 2 – 4 bryggverk och uppnå per mellan 300 – 800 liter vört per bryggardag. Detta kan en person själv köra.

5 thoughts on “Säby Brygghus – Företaget bakom bryggverket Brygg 52”

 1. Jonas says:

  Intressant att vi får prisjämförelser men ingen uppgift om vad “Brygg 52” faktiskt kostar.

  1. Thornet says:

   Hej Jonas!
   Om du går in på http://www.saebybrewhouse.se och klickar på “Produkter” så har du pris för ett komplett bryggverk “Brygg 52” och alla andra priser för olika delar.
   /Thornet

   1. Jonas says:

    Okej, tack. Men i en artikel där en produkt jämförs mot andra prismässigt förväntar jag mig att få veta priset även på produkten i fråga. Jag vill inte behöva göra en massa egen research.

    1. Jonas says:

     Okej, nu förstår jag varför det inte finns prisuppgift. Helt omöjligt att veta vad man faktiskt ska betala för att få det som utlovas. Hur komplett är “Komplett bryggverk Brygg 52”? Ingår inte licensen för deras programvara? Styrenheten som de snackar så mycket om ingår inte heller?

     1. Thornet says:

      Hej Jonas!

      Vi kontaktade Mats Nilsson på Säby Brygghus och fick följande svar:
      “I ett komplett Brygg 52, artikel 170076 ingår givetvis styrenhet, vårt styrprogram Brew, licens (ej tidsbegränsad), stativ med hjul, manualer på svenska och teknisk support. Manualer laddar man ner kostnadsfritt från vår hemsida. Priset för komplett Brygg 52 är enligt gällande prislista 21485 kr inkl moms. Styrprogrammet kör man på en PC. USB kabel som förbinder Bryggverket med Pc ingår ej och ej heller själva Pc.
      Maltrörs lift är extra beställnings tillbehör, som inte ingår i “komplett bryggverk” utan får beställas extra.
      Vidare ingår ej avloppsslang som man kopplar på bottenventilen och ej heller kylare tex spiralkylare.
      Hoppas svaret är tydligt. Mer info finns på vår hemsida http://www.saebybrewhouse.se. Där finns också en prislista över vår produkter med bilder samt kontaktuppgifter.”

      Om du har ytterligare frågor rörande Brygg 52 är du välkommen att kontakta Mats Nilsson på Säby Brygghus 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram