Browse By

Helsingborgs Bryggeri – Brygger gott öl med stort hjärta

Det gamla Helsingborgs Bryggeri hade en lång och gedigen historia mellan 1850 – 1967. 2010 startades det upp igen av två ölentusiaster. Verksamheten finns i en historisk tegelbyggnad från 1880, bara ett stenkast från det ursprungliga Helsingborgs Bryggeri. Vi kontaktade dem för en intervju och för att höra mer om hur allt började.

Vill du följa Helsingborgs Bryggeri rekommenderar vi deras Hemsida, Facebooksida eller Instagram (länkar).

Bryggare Peter Nilsson

Presentera dig själv och Helsingborgs Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Helsingborgs Bryggeri är ett mikrobryggeri i Helsingborgs som ägs av cirka 230 aktieägare. Huvudägare och VD är Rasmus Varfeldt. I bryggeriet jobbar i huvudsak huvudbryggare Peter Nilsson och bryggtekniket Mats Nilsson. Vi brygger cirka 100.000l per år. Sedan har vi Helena Sikberg, Mikael Sandström, Anna Nyman och Henrik Sikberg som jobbar med bryggerivisningar och ölprovningar. Anna Nyman sköter även marknadsföring och sociala medier.

Bryggare Peter har varit hemmabryggare i 25 år men bestämde sig sedan för att ta steget mot sin dröm och gick då bryggteknisk utbildning i Ludvika. Han har bland annat varit på Österlenbryggarna, Oppingegård och Malmö Brewing co. under sin utbildning för att sedan landa på Helsingborgs Bryggeri.

Berätta bakgrunden till bryggeriet Hur började allt?
Det första Helsingborgs Bryggeri startades redan 1850 och låg bara en liten bit bort ifrån det nuvarande bryggeriet. På 1960-talet köptes Helsingborgs Bryggeri upp av Pripps som valde att lägga ner verksamheten i mitten på 70-talet. Efter mer än 30 år utan bryggeri fick Helsingborg 2010 åter igen bryggeriverksamhet i staden.

Entreprenören Rasmus Varfeldt bestämde sig för att han ville starta Helsingborgs Bryggeri. Han registrerade namnet men sedan stod projektet still ett tag. Under denna tid kom även helsingborgsprofilen Hans Nelson på samma idé. Hans ville också starta upp Helsingborgs Bryggeri igen men Rasmus vägrade att släppa namnet, så hela historien slutar med att dessa två män startar bryggeriet tillsammans. Rasmus hade en maskinteknisk bakgrund och Hans drev sedan tidigare en reklambyrå så det blev en bra kombination.

Urval av öl från Helsingborgs Bryggeri

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
”Herre gud, ja hur tänker man där.” svarar bryggare Peter. ”Jag brukar aldrig fundera så mycket, det är bara ideér som kommer till mig”.

Ibland kollar också bryggeriet vad Systembolaget söker då det ger möjlighet att få plats på hyllorna snabbt. Vi utgår ifrån att vi vill hålla oss till ”folkliga ölsmaker” men vill också twista till det. Under den senaste tiden har vi gjort några ölsorter som kan anses lite mer ”nördiga”.

Berätta lite om era olika öl?
Denna info hittar ni enkelt på vår hemsida J

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Bland de traditionella sorterna (och överlag) så är det vår lager som säljer bäst. Bland specialölen är det vår APA ”Funky Monkey” som van guld för ”Bästa moderna vardags Ale” på Stockholm Beer & Whisky Festival 2015.

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Massa hemligheter!

Specialölen ”Funky Monkey” – En prisbelönt APA från Helsingborgs Bryggeri

Är era visningar av bryggeriet populära, hur många har ni per år?
Ja, 2016 genomförde vi 269 provningar och det blir fler för varje år vilket vi tycker är jätte roligt!

Ni har 16 st olika öl Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Absolut!

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
För Helsingborgs Bryggeri är det öl som gäller. Däremot har vi även ett ”dotter-företag” som heter Lilla Spritfabriken där vi har lanserat en cider men också har en del nytt på gång. Bland annat hade dom med sig sin gin på Malmö öl & whisky.

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Bryggare Peters 3 favoriter:
Peters: Thisted Bryghus: Limfjordsporter, Omnipollo: Noa ”(…)hm detta är så svårt, men jag älskar ju julöl så Great Divide Brewing: Hibernation ale”

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Malmö öl & Whisky där vi deltog i våras. Nästa spännande ölfestival som vi är anmälda till är Brewskival (25-27 aug) här i Helsingborg som arrangeras av vårt grannbryggeri – det ska bli riktigt trevligt. Fler festivaler är inte bestämt ännu. Vi är spontana och bestämmer oss efter hand.

Var ser du Helsingborgs Bryggeri om 5 respektive 10 år?
Vi är ett lokalt bryggeri med lokal förankring och det kommer vi fortsätta att vara. Men vi siktar mot att öka produktionen och att vara det självklara valet i vårt närområde.

Populär Folköl från Helsingborgs Bryggeri

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
Folkölstrenden är ju redan på uppstart och den har vi hoppat på. Det är nog den trend som är tydligast under utvecklingsfas just nu.

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Det är självklart positivt rent kulturellt. Men det kanske inte kommer finnas plats för alla då det mättar marknaden. Samtidigt så är det många bryggeriet som tillverkar olika typer av öl, somliga tillverkar endast suröl, andra sysslar endast med veteöl etc. och att vi blir fler på marknaden bidrar även till att vi alla utvecklas.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vår favorit-kombo är Helsingborgs Pilsner till en skånk sillamacka!

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Köp riktig öl och njut av den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram