Browse By

Mora Bryggeri AB – Familjeföretaget i Dalarna

Redan 1996 började Jörgen Andersson i Mora att skissa och fundera på sin idé om ett eget bryggeri. Hans ansträngningar ledde till att ett av de första mikrobryggerierna i Sverige grundades. Först fick det namnet Pehrsgårdens Bryggeri, men vid årsskiftet 02/03 bytte man namn till Mora Bryggeri AB. Efter det har det varit en ständig resa framåt med ökad efterfrågan på öl från familjeföretaget i Dalarna. Vi fick en intervju med Ellinor Andersson som berättar den intressanta historian om hur allt började och hur man ser på framtiden.

Vi rekommenderar Mora Bryggeri’s Hemsida, Facebook eller Instagram om du vill följa dem (länkar).

Ellinor Andersson, Mora Bryggeri AB

Presentera dig själv och Mora Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Jag heter Ellinor Andersson och är dotter i bryggarfamiljen. Mora Bryggeri har funnits i min familj i ca 20 år och vi är ett av de första mikrobryggerierna som startade i Sverige. Vi kallar oss för ”Familjebryggeriet från Dalarna” och är 6 st som jobbar varav fyra är familj. Vi arbetar hantverksmässigt och använder oss mycket av den recept- och etikettskatt vi fått med oss i bagaget från Mora Bryggeri som har anor från 1872. Kvalitet, tradition och smakrikhet har alltid varit ledord för oss.
Vi är ett att Sveriges få helsortimentsbryggerier, vilket betyder att vi har allt ifrån vatten, läsk, svagdricka och öl i alla styrkor. Bryggverkets kapacitet ligger på 1,5 miljoner L / år.

Berätta bakgrunden till bryggeriet Hur började allt?
Min pappa Jörgen hade en dröm om att brygga öl. För honom har drycker i alla dess slag alltid varit ett väldigt stort intresse. Han engagerade hela familjen och tillslut efter många sena nätter, helger, blod, svett och tårar så har vi ett fungerande bryggeri.

Ganska tidigt under vår resa skiftades fokuset från starköl till läskedrycker som tex vår prisbelönta Mora Must. Det är ännu idag stommen i vår verksamhet även om fokuset börjar skifta mer mot öl igen.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Jag frågade pappa som svarade. ”Det ska vara öl som man vill dricka fler än en utav. Tysk ölkultur ligger mig varmt om hjärtat så inspirationen kommer mestadels därifrån.

I väntan på provning i Bryggeriet – Mora Bryggeri AB

Berätta lite om era olika öl?
Vi gör den öl som vi själva vill dricka. Maltiga och med en tydlig elegant beska.
Guld-Pilsner är klar, fin och ljust guldig i sin färg. Doften har en kryddig ton av honung och knäckebröd. Den är len och fin som en smekning, som jag brukar säga. Vår senaste release.
Kölner-Bier är en klar och fin ljus Ale. Mild i son doft med smak av rostad malt, tydlig välbalanserad beska och ljust vetebröd.
Amber-Ale är en klar och fin bärnstensfärgad ale. Den är mild och smakrik på samma gång vilket gör den till en av våra mest populära drycker.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Förutom vår Mora Must så är det helt klart vår Guld-Pilsner 5,0 som är den öl som säljer bäst. Den har en behaglig maltigsmak som tilltalar de flesta. En fantastisk ”Hus-öl”, alltså en sån där öl som du alltid ska ha hemma att njuta av. https://www.systembolaget.se/dryck/ol/mora-3137403

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja? 
Vi ska under första delen av våren brygga en lättölsvariant av vår populära Guld-Pilsner som nu finns i tre olika styrkor. 2,25, 3,5 och 5,0% och som nyhet framöver står en Cider näst på tur för att komplettera utbudet med.

Ni har 5 st olika öl Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Inte som det är planerat, men som sagt, det ligger en cider i planerna.

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Vi är som sagt ett av Sveriges få helsortimentsbryggeriet så det intresset finns absolut!

Arbete i bryggeriet – Mora Bryggeri AB

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Helsinge Pilsner från Helsinge Ångbryggeri, Landsorts Lager från Nynäshamns Ångbryggeri och så Murphy´s Irish Stout.

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Borlänge Öl & Whiskey är det tänkt till hösten. Vi sitter i planeringen just nu inför att välja ut några till, men inget är bestämt ännu. Vi håller er såklart uppdaterade via våra sociala medier och vår hemsida.

Är era visningar av bryggeriet populära, hur många har ni per år?
De är absolut populära! Vi har inte haft visningsverksamheten igång ett år ännu så jag får återkomma med den informationen J

Var ser du Mora Bryggeri om 5 respektive 10 år?
Inom 10 år så har vi fyrdubblat vår verksamhet.

Storsäljaren – Guld-pilsner

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
Jag tror personligen inte IPA-trenden kommer att hålla i sig så väldigt länge till utan säger som jag brukar, en helt vanlig Pilsner är det godaste i alla lägen!

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Ölintresset i Sverige har under våra 20 år i branschen ökat väldigt så visst har det funnits plats för fler aktörer. Jag tror dock att det är som i alla branscher att den kommer att reglera sig själv efter ett tag. Tråkigt nog finns det inte plats för hur många aktörer som helst.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vår Amber-Ale passar bra till de flesta rätter till vilken du väljer ett rött vin. Jag väljer gärna Amber-Ale och choklad på fredagskvällen istället för vin, särskilt vår egen pralin med fyllning gjord på Amber-Ale. Kölner-Bier är fantastisk till allt kallrökt. Vår Guld-Pilsner är väldigt mild och god till kryddigare rätter som thaimat och smakrika vegetariska soppor. Jag själv är löjligt förtjust i Pilsner, så jag väljer Guld-Pilsner!

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Bara ett, välj drycker från Mora! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram