Browse By

Klackabackens Bryggeri – Med fokus på mat och öl i kombination

Vi träffade det mycket trevliga bryggeriet Klackabackens BryggeriMalt, Mat och Destillat mässan i Stockholm tidigare i år. Ett mycket intressant bryggeri som förenar kreativitet med klassiskt kunnande, där de sätter fokus på mat och öl i kombination. Klackabackens Bryggeri håller till 5 km utanför Kristianstad i Skåne och har 4 anställda. Med en produktionskapacitet på 500.000 liter har de tagit ölsverige med storm. Vi fick en liten intervju med Carl Lundberg som nedan berättar om historien bakom bryggeriet och vad som ligger i pipen.

Om du vill följa dem rekommenderar vi deras Hemsida, Facebooksida och Instagram (länkar).

Urval av öl från Klackabackens Bryggeri

Hej Carl, kan du berätta om hur allt började?
Sommaren 2011 satt barndomsvännerna och Christoffer Ljunggren, Marcus Lundmark och Olof Olsson i en bil hyrd i Los Angeles med destination Las Vegas.

Marcus hade just köpt en stor gård från 1800-talet i ett område kallat Klackabacken. Olof var redo för ett nytt projekt och Christoffer hade precis påbörjat en bryggutbildning. Snacket i bilen gick in på att “vi borde starta något kul ihop”, förutsättningarna fanns där: lokal, kompetens och en kärleksrelation till smakrika öl som just USA kan erbjuda.

Detta blev grunden till Klackabackens Bryggeri utanför Kristianstad. Efter en totalrenovering av kostallet, sökande av leverantörer, receptskapande och intrimning av bryggutrustning, stod bryggeriet äntligen färdigt 2013. Den allra första ölen som producerades döptes till “Klackabacken Originalet” och lämnade stallet med destination Kristianstad systembolag i juli samma år. Mycket har hänt sedan dess.

Med en begränsad produktionskapacitet rullade ölen ut till lokala Systembolag och krogar. Hösten 2015 togs ett beslut om en storsatsning och planer på ett nytt bryggeri tog fart. För att maximera och få till ett bryggeri precis så som vi ville ha det togs beslutet att bygga det helt från grunden. Det nya bryggeriet innebar en tiodubbling av produktionskapaciteten. I januari 2016 bryggdes den första ölen i nya bryggeriet. Äntligen fanns möjligheterna att göra riktigt bra öl på rätt utrustning.

I samma veva anställdes Tim Persson som säljare på heltid och en andra bryggare på halvtid, allt för att hänga med den ökade efterfrågan. Året flöt på och under 2016 kom det första kvittot på att satsningen burit frukt. Under Stockholm Beer & Whisky landade vi två priser för vår Imperial Porter – What The Duck. Sveriges näst bästa öl alla kategorier och Sveriges bästa Porter. Dessutom blev vi utvalda att delta med våra grejer på efterfesten till Nobelmiddagen – Students Nobel Night Cap.

I slutet av 2016 anställdes jag Carl Lundberg som säljare för Mälardalens marknad med målet att sätta varumärket ännu mer utanför södra Sverige. Vi vill jobba med egna säljare för att kunna ge kunden det där lilla extra i kärlek till hantverksölet, service och kunnande. Vår öl distribueras idag från Ystad till Stockholm och snart även utanför Sverige.

Vad är er filosofi?
Vår filosofi bygger på att ölen ska matchas ihop med maten. Vi utgår alltid från ”vilken mat passar detta öl till” när vi skapar våra recept. Dessutom hittar du alltid kombinationstips på våra etiketter.  Christoffer som är utbildad bryggare och en av delägarna till bryggeriet har tidigare jobbat som kock på flertalet välkända krogar. Däribland Renaissance i Malmö och Aqvavit i New York med kökschef Marcus Samuelsson. Christoffer brinner för öl och mat helt enkelt. Vår upplevelse att kunskapen ”där ute” fortfarande är begränsad närt det kommer till hur du kan använda ölet för att förhöja din måltid. Det vill vi ändra på. Med vår kunskap om mat och hantverksöl försöker vi hela tiden förmedla nya spännande smakkombinationer.  Vi vill få våra kunder att testa IPA till gruyereosten, en fruktig Berliner weisse till citronpajen eller en Porter till chokladdesserten.

Tre nyheter från Klackabackens Bryggeri

Hur ser den närmaste framtiden ut?
Just nu jobbar vi stenhårt med våra senaste släpp. En törstsläckande Summer Ale med massvis av citra och vår Simcoe-humlade Dubbel IPA. Till påsk blev det en Påsklager och en härligt syrlig Djungelberliner fylld med tropisk frukt. Senare i sommar släpper vi en torr och frisk cider på våra egna KRAV-märkta äpplen från gården. Det som blev över av äpplena gjorde vi en somrig Saison på som släpps i samma veva.

Till sist: Är det något du vill tillägga?
Vi vill gärna pusha för ett kommande event på The Flying Elk till försommaren. Datum är ännu inte helt satt så håll koll på vår facebooksida för det och kommande events!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram