Browse By

Nääs Gårdsbryggeri – Öl med både bredd och spets

Nääs Gårdsbryggeri började som ett projekt för familjen Emanuelsson då man sökte en form för att utveckla familjegården. Många idéer ventilerades så som restaurang, konstgalleri, husvagnslager, gårdsbutik mm. Den idé som bet sig fast och som nu är realiserad är gårdsbryggeriet med en framtida visningslokal för ölprovning. Nääs gårdsbryggeri ligger naturskönt i Ydre, södra Östergötland. På gården möts det gamla brygghuset från 1823 med modern bryggeriutrustning. Vi fick en intervju med Emil Jonsson som är bryggare på Bryggeriet.

Om ni vill följa Nääs Gårdbryggeri på deras resa kan vi rekommendera deras Hemsida, Facebooksida och Instagram (länkar).

Nääs Gårdsbryggeri – Öl med både bredd och spets

Presentera dig och Nääs Gårdsbryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Jag heter Emil Jonsson och är bryggare på Nääs gårdsbryggeri.
Nääs gårdsbryggeri är beläget på en gård i Ydre, södra Östergötland. Vi är fem personer som arbetar, i varierande omfattning, med bryggning, försäljning, logistik, ekonomi, inköp och alla andra frågor som rör ett bryggeri.
Vi brygger på ett 1000-liters bryggverk och har en samlad jäskapacitet på 20 000 l.

Berätta bakgrunden till bryggeriet Hur började allt?
Grundare är Gunnar Emanuelsson, som driver den gård som bryggeriet huserar på. Tanken om ett bryggeri började i funderingar kring vad man kunde göra för att utveckla gården som helhet. Intresset för mat och dryck har funnits sedan länge och någonstans kom idén upp om ett restaurangbryggeri som en del av en besöksnäring.
Idén utmynnade sedan i ett bryggeri, och någon restaurang har det inte blivit.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Vi vill brygga stabila öl och erbjuda både bredd och spets. Hämtar inspiration både från klassiska ölstilar och från den nybryggaranda som i mångt och mycket handlar om att experimentera med nya smaker.
En ny ölsort kan börja på flera olika sätt. Till exempel att vi har druckit en väldigt god öl och vill göra något likande eller att vi har fått tag i någon viss råvara som vi vill utnyttja. Ibland har vi kommit på ett namn eller ett koncept och byggt ett öl utifrån det.

Urval av öl från Nääs Gårdsbryggeri

Berätta lite om era olika öl?
Nääs Lager t.ex. är vår ljusa lageröl som vi bryggt sedan starten. Den går i pilsnerstil och därmed lite beskare än andra lageröl. Den är ett utmärkt val till husmanskost.
Nääs Lager 33 är vår prisbelönta folköl på 3,3 vol %. Den är till skillnad från starkölen rejält humlad med amerikanska humlesorter som ger ölet en fräsch, tropisk ton i både doft och smak. Ett smakrikt alternativ på folkölshyllan.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Just nu säljer vi bäst av Nääs Lager, Nääs APA och Nääs IPA

Vad har ni på gång den närmaste tiden? Några nyheter du kan avslöja? 
Vi kommer att börja med ekologisk produktion. Vi har bryggt lite med ekologiska råvaror tidigare och under 2017 kommer ett antal öl komma ut i ekologisk tappning.

Bryggeriet Nääs Gårdsbryggeri

Ni har nio öl på Systembolaget, blir det några fler under 2017?
Ja. Vi gillar att ta fram nya ölsorter och kommer att fortsätta med det arbetet. Eftersom vi inte kan brygga obegränsat antal sorter så kommer troligtvis vissa öl att försvinna när andra tillkommer.
Först ut är vår påsköl – Nääs Påsköl – som går att köpa nu under en kort period.

Är det bara öl som gäller för dig, hur är ditt intresse för andra ädla drycker?
Mitt intresse, och bryggeriets fokus, ligger på öl.

Om du får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Det varierar. Bell’s Expedition Stout är alltid svårslagen. Oppigårds nya New Sweden IPA var riktigt pigg och lättdrucken. Och så kanske Saison Dupont, för att bredda mig stilmässigt.

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Mars har varit en intensiv mässmånad för oss med mässor i Malmö, Linköping, Göteborg och Norrköping. Blir fler mässor framåt hösten.

Nääs Gårdsbryggeri

Var ser du Nääs Gårdsbryggeri om 5 respektive 10 år?
Om fem år har vi etablerat oss som ett stabilt bryggeri i lokalregionen. Vi producerar mer, fler och bättre öl. Vi har också utvecklat en eventverksamhet med ölprovningar och besök.
Om tio år brygger vi förhoppningsvis ännu mer, fler och bättre öl.

Vad tror du blir nästa stora öltrend?
Folköl är väl redan trend, men jag tror på lägre alkohol överlag. Humlen är här för att stanna.

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Det startas många bryggerier för att intresset för öl ökar, det ser jag enbart som positivt.

Vilken mat tycker du passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vår julöl – Nääs Mörk lager Julöl – passar givetvis till julmaten, men är fantastisk till rustika rätter överlag.
Vår DIPA gör sig väldigt bra till ostbrickan. 

Till sist: Har du några ölråd till våra läsare?
Drick öl färsk. Det är ytterst få öl som vinner på lagring, även när det gäller mörka öl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram