Browse By

Folk & Friends – Folkölscaféet för alla

Folkölscaféet Folk & Friends är först i sitt slag i Stockholm. Här vid Norr Mälarstrand kan man kliva in och ta sig en varm macka och en folköl. Dessutom kan du köpa med dig ölen om du vill – allt erbjuds som take away. Vi har tidigare intervjuat både Folkölsbutiken och Bottle Shop som säljer folköl i egna butiker i Stockholm (klicka för länkning till intervjuerna).

Folk & Friends drivs av Victor Olin och Alli McCleary. Vi kontaktade dem för en liten intervju och Victor svarade på våra frågor och berättar om hur allt startade och visionen för framtiden. Om du vill följa den via sociala medier rekommenderar vi deras Facebooksida som ni hittar HÄR.

Hos Folk & Friends är alla välkomna på folkis och en macka

Presentera er för våra läsare, vilka är ni?
Alli McCleary från Memphis, Tennessee och Victor Olin från Stockholm. 
Vi träffades i Peking 2011 där Victor jobbade på hotell och Alli var och besökte sin syster som jobbade på ett arkitektkontor. Efter en förlängd Kina-vistelse för Alli, följt av påhälsningar i Memphis och i Stockholm så beslutade Alli för att lämna Memphis för att flytta till Stockholm.

Berätta om bakgrunden till Folk & Friends. Hur började allt?
Det gemensamma ölintresset växte starkt när Alli kom till Stockholm; Alli blev en del av öppningsteamet på BrewDog Bar Kungsholmen och vi började ungefär samtidigt att lära oss att brygga öl hemma i köket. 
En dröm om att ha ett eget ölrelaterat ställe kom ganska snabbt, vi ville bägge jobba med service och med kvalitetsmässig öl men var inte intresserade av en bar i klassisk tappning. Delvis så ville vi erbjuda en plats för skönt umgänge där man kan få något gott att dricka för alla tillfällen och alla dagar i veckan. Konceptet passar lika bra som en eftermiddagsdestination för en folkis- mamma/pappa som för jobblunchen, som stammishak för folk som är medvetna om “att det är en dag imorgon också”, till ett skönt miljöombyte för frilansare och studenter, till folk som är ute med hunden och vänner som ses för att umgås över en öl och lite brädspel. 

Berätta lite om ert tänk angående att starta ett café och butik för bara folköl?
Förutom anledningarna i förra svaret så är det tacksamt att man inte behöver ett alkoholtillstånd, det är lägre alkoholskatt, skönare arbetsklimat med färre sena kvällar, behöver inte jobba med fulla människor, samt att det är en extremt bred publik och väldigt folkligt. En kul och avslappnad plats där vi som jobbar här underhåller som att det vore vårt eget vardagsrum. 
Att efterfrågan på välbryggd och välsmakande alkoholsvag öl har ökat i samband med att utbudet ökat explosionsartat har varit grundläggande för att konceptet skulle kunna funka. 

Även människans bästa vän är välkommen

Berätta lite om dom öl ni har i butiken nu vid starten, från hur många olika bryggerier har ni öl och har ni öl från alla stilar t ex IPA och Ale mm?
Vi identifierar oss främst som ett ölcafé med möjlighet att ta med all öl hem (eller kanske ut i parken) för ett rabatterat pris. Vi är ett substitut till vanliga ölbarer & caféer och ett komplement till Systembolaget, matvarubutiker och folkölsbutiker. Även om vårt huvudfokus inte är att vara en butik så har vi bättre öppettider än folkölsbutikerna och Systembolaget, och hela vårt utbud finns i kylar och take away med 20% rabatt.
Vi har i dagläget ett 60-tal öl i kylarna i ett dussin olika stilar från runt 40 bryggerier.
Allt från lagers till pale ales till surisar. Vi har 3 öl på fat som vanligen består av en lager, en pale ale och en suröl.

Vilken eller vilka öl tror du blir era storsäljare? 
Gose & Berliner weisse är generellt storsäljare, många har fått upp smaken för syrliga öl och det är ganska tacksamt som folköl då stilarna traditionellt sett har låg alkohol. 
Men överlag så är det fortfarande välbalanserade amerikanska pale ales som efterfrågas mest, och där har vi gott om goda klassiker (och framtida klassiker) från t ex Omnipollo, NKB, Poppels, Fjäderholmarnas, Beerbliotek, Hopshed, Unibärsum.

Vad tror du om framtiden får Folk & Friends, kommer ni att ha öl från ett begränsat antal bryggerier eller kommer ni att ta in öl från ett stort antal bryggerier?
Det kommer att vara någorlunda begränsat och vi kommer att hålla oss runt 60 olika. Delvis för att hålla kvaliteten och för att allt ska vara av kvalitet som vi personligen kan stå för och med stolthet representera. Vissa kommer att vara i någon form av standardsortiment kombinerat med lite gästspel och begränsade upplagor. Hellre bäst sortiment än störst. 

Tror du det kommer att öppna fler caféer och butiker ute i landet som bara säljer folköl?
Absolut, massvis! Det är en helt ny rörelse och vi är bara första vågen. Vi välkomnar konkurrens och fler ställen. Ju fler ställen desto mer konsumenter som får upp ögonen och mer bryggerier som börjar satsa på folköl. Ölbranschen är generellt sett väldigt go med mycket samarbete och stöd. Vi har t ex mycket god kontakt med Fredrik & Martin på Bottle Shop och tar in en hel del av deras öl via deras distributionsbolag Original Brands STHLM.

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Även om den största passionen är riktad till just öl så har vi givetvis andra ädla drycker. När livet kretsar så pass mycket som öl i vardagen så känns det ibland lite extra lyxigt med en god flaska rött eller mousserande. När det gäller starksprit så blir det hellre en bourbon än en rökig whisky.

Hela tiden fylls det på med härlig folköl

Ge oss tre riktigt bra tips på hantverksbryggd folköl?
Unibärsums Nödraketen, Tempels surisar, Brewing Költurs Old Skool. 

Var ser du Folk & Friends om 5 respektive 10 år?
Om 5 år så har vi 3st ställen och är med att utveckla Sveriges ölscen på flera fronter. 
Om 10 år är vi en riktig klassiker som var med och visade vägen för mängder av folkölscaféer.

Tror ni att folkölen också kommer att följa trender vad det gäller stilar?
Absolut, men inte nödvändigtvis kopplat till exakt samma trender som öl av där det inte finns några alkoholbegränsningar. Fortsatt utvecklande av öl av syrlig karaktär samt traditionella ölstilar som normalt inte är av särskilt hög alkoholhalt. Det krävs lite mer finess och balans när man brygger ett alkoholsvagare öl än när man har helt fria händer.

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det och tror du att fler av dom kommer att brygga folköl?
Konkurrens och mångfald är generellt sätt mycket positivt. Det negativa kan vara att det är en hel del som inte har utbildning och tillräckligt med erfarenhet för att sedan kunna hålla en jämn och hög kvalitet. Med ökad kunskap och efterfrågan bland konsumenter och fler folkölsställen så kommer det att bli fler och fler mikrobryggerier som producerar folköl och det bättre folkölsutbudet kommer att skapa ännu mer efterfrågan. Det är en positiv spiral som har satts igång.

Vilken mat tycker ni passar speciellt bra till en folköl, några exempel, har du någon egen favorit?
Det finns massvis med stilar inom alkoholgruppen folköl och därav massa olika parningar. 
Om vi inte går in på specifika maträtter så tar vi gärna en suröl som fördrink, en pale ale till maten och något lite karamelligare och mörkare till desserten. I slutändan så är det ganska individuellt även om det finns smakkombinationer som gifter sig bättre än andra.

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Döm ölen efter hur god och balanserad den är, lägg ölpolitik och fördomar åt sidan. 
Är den bra så är den bra, oavsett om den är bryggd av De Proef för Omnipollo, av lite större och mer etablerade bryggerier som St Eriks eller av enmansbryggerier (i stort sett) som Unibärsum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram