Browse By

Tempel Brygghus expanderar

Vi intervjuade den svenska surölsexperten, Tempel Brygghus, för drygt ett år sedan (du hittar den intervjun HÄR). Dessutom träffade vi på trevlige Arvid LandgrenMalt, Mat och Destillat-mässan i Älvsjö tidigare i vår, och fick prova mycket intressant suröl. Vi blev därefter intresserade av att höra hur det går med detta mycket spännande bryggeri. Här följer en uppföljningsintervju med Arvid.

Arvid Landgren Tempel Brygghus

Det är nu ca 1 år sedan vår första intervju med er, vad har hänt hos er under den tiden?
Oj, det har hänt ganska mycket. Vi har byggt ett nytt bryggeri med allt vad det innebär, flyttat in, anställt en bryggare, fått ordning på den nya utrustningen, bryggt de första icke-sura ölen och lite annat. Kvaliteten har gått upp några hack i och med flytten också, det känns väldigt skönt. 

Håller efterfrågan på suröl samma nivå nu som för 1 år sedan, eller ser du några förändringar?
Efterfrågan ökar stadigt tycker jag, det finns restauranger som har suröl nu som bara skulle skrattat åt det för 1-2 år sedan. Väldigt rolig utveckling! Jag tror efterfrågan på surt kommer fortsätta stiga sakta men säkert. 

Hur tänker du när du tar fram en ny suröl?
Vi brukar utgå från en intressant ingrediens/smakkombination/intressant humle osv, sedan designa ölen utifrån det. Sedan Johan har börjat jobba här har vi (läs: han) provbryggt ganska mycket, vi testar mycket single hops i provbrygg, ibland både sött och surt, för att se hur saker fungerar ihop. Utifrån ölen kommer ofta en tanke om designen rent grafiskt.

Arvid Landgren

Hur ser det ut framåt, några nya spännande öl på gång och vilka kommer att släppas på Systembolaget i så fall?
I sommar kommer vi bolagssläppa några nya öl, både sött och surt. De första versionerna finns redan på krog! En sursak med Nelson Sauvin och salt bland annat. Just nu har vi produktionen bokad för ett gäng veckor framöver så det kan bli lite svårt att klämma in nya öl. 

Det börja öppna butiker som bara säljer folköl, har ni någon folköl om inte kommer ni att ta fram någon?
Folköl ligger oss varmt om hjärtat. Vi har släppt ett gäng sedan tidigare, nu senast Manu med mango. Vi har en ny folköl planerad, det kommer släppas om någon månad eller så. Jag märker också en ökad försäljning av folköl på krogar vilket är väldigt kul att se! 

Vilka ölfestivaler planerar ni att delta på under 2017?
Festivaler för resten av året: Leuwen Beer Innovation (Belgien), Katarina Kegger (Stockholm), Brewski (Helsingborg), Whats Brewing (Norge), Billi’s Craft Beer Fest i Anwerpen.

Läste en artikel om att en del av dom större bryggerierna som gör hantverksöl i USA visar sämre resultat, ser vi en början på en nedgång för mikrobryggerierna nu eller är det bara tillfälligt, vad tror du om utvecklingen här i Sverige?
Det är en intressant fråga. Jag tror det är en bit kvar innan den svenska marknaden är mättad. Tror också att det kommer bli en uppdelning med mindre bryggerier som bara levererar i den stan där de är och de lite större bryggerierna kommer växa och köra med nationell täckning och export. Men hela världens bryggerimarknad växer snabbt, kanske inte är så enkelt att öka sin export om några år.. Men det är troligen en bra bit kvar innan det börjar bli trångt på marknaden. 
En följd av att det kommer fler och fler bryggerier är att jag tycker mig se att kvaliteten på det stora taget har blivit bättre. Min uppfattning är att detta är en ganska öppen och hjälpsam bransch, så bryggerier hjälper varandra med de problem som uppstår med t ex kvalitet. 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram