Browse By

Ängöl – klassikt öl med moderna toner

2009 grundades Ängöl i Kalmar. Johan Håkansson hade under en längre tid experimenterat med ett hembryggeri och kände att nu skulle hans stora passion för öl omsättas i något större. I en tidigare tunnbinderiverkstad i stadsdelen Ängö inredde man det nya bryggeriet. Ängöl har sedan stadigt ökat sin omsättning och idag producerar man närmare 10 olika öl. Vi fick en intervju med Johan där han berättar historien bakom bryggeriet och sina framtidsplaner.

Om ni vill följa Ängöl rekommenderar vi deras utmärkta hemsida och facebooksida (länkar).

TÄVLING: I samband med denna intervju har vi fått några mycket trevliga kapsylöppnare från Ängöl som vi lottar ut till Er läsare. För att delta i utlottningen skall ni besöka vår facebooksida och gilla inlägget om Ängöl, kommentera inlägget med ordet “Ängöl” samt dela inlägget. Ni hittar vår facebooksida HÄR. Kapsylöppnaren fungerar så HÄR.

Johan Håkansson som tar emot pris för sin öl

Presentera dig själv och Ängöl för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Ängöl är ett litet bryggeri i Kalmar. Grundare av bryggeriet är Johan Håkansson. Ansvarig bryggare är Emil Lindén med förflutet på bland annat Sigtuna Brygghus. Designansvarig och bryggeriteknisk idéspruta är Frank Hedman som har jobbat på bland annat Åbro. Josenfin Öge arbetar med försäljning och ölprovningar på bryggeriet. Kapaciteten ligger för närvarande på tvåhundratusen liter per år.

Berätta bakgrunden till bryggeriet Hur började allt?
1993 besökte Johan tillsammans med några kompisar Banco Bryggeri i Småland som då bryggde öl som Tre Skilling Banco, Banco Guld och Fagerhult. Det var ett djuplodande besök och med sig hem fick de krossad malt, humle och öljäst, att brygga med. Det kokades sedan öl i Johans källare och resultatet blev förvånansvärt bra. Hembryggandet tog fart för Johan och utvecklades genom åren. 2009 var nästa viktiga årtal då det riktiga bryggeriföretaget grundades. I en före detta tunnbinderiverkstad på ön och stadsdelen Ängö inreddes ett bryggeri med begagnad utrustning från Danmark. I augusti 2010 kunde den första Ängölen levereras.

Ängöl Bryggeri

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Ängöl hämtar gärna inspiration från klassiska ölländer som England, Tyskland, Belgien och Tjeckien. Vi följer så klart på vad andra i branschen gör, men som bryggeri är vi inte särskilt trendkänsliga.

Berätta lite om era olika öl?
De två ölen som har hängt med sedan starten är Prima Lager och Ljuva Livets. Den förstnämnda är snarast att betrakta som en pilsner i tjeckisk stil, men med en egen twist i form av lite humle från Nya Zeeland. Ljuva Livets Ängöl är en brittisk ale med Fullers ESB som förebild.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Prima Lager har traditionellt sett varit storsäljaren, men är på väg att bli omkörd av lata dagars Ängöl som är en IPA med sex humlesorter från USA och Nya Zeeland.

Populär öl från Ängöl

Vad har ni på gång den närmaste tiden? Några nyheter du kan avslöja?
I sommar kommer vi ha ölprovningar i bryggeriet varje torsdag och vi hoppas att några av de många turisterna som besöker Kalmar hittar till bryggeriet. I bryggeriet är det riktigt högvarv under sommaren så det är inte rätt tid att experimentera fram nyheter. I september återkommer Oktoberfestlig Ängöl som har rönt stor uppskattning genom åren.

Ni har 5 st olika öl Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Det kommer oktoberfestöl och julöl. Kanske ger vi oss på två olika julöl i år.

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
På Ängöl är det fokus på öl, inget annat!

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Aecht Schlenkerla Rauchbier, Unertl Weißbier Original och Chimay Triple. Faktiskt tre öltyper vi inte har brygger själva för närvarande, men kanske gör någon gång i framtiden.

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Javisst, under hösten blir det Stora Öl – Små Bryggerier i Växjö 2 september, Oskarshamn Craft Beer Festival 23 september och Norrköping Beer & Whisky Festival 17-18 november.

Bryggeriet Ängöl

Är era ölprovningar populära, hur många har ni per år?
De är det verkligen. Vi har ölprovningen för förbokade grupper, främst företag med sina kunder, omkring tre kvällar i veckan. Vi har provningar för allmänheten ett par gånger varje måndag. I sommar kör vi öppna provningar för allmänheten vare torsdag.

Var ser ni Ängöl om 5 respektive 10 år?
Vi har nyligen flyttat in i betydligt större lokaler och i den femårsbudgeten som ligger till grund för detta kalkylerar vi med att nå en årsproduktion på femhundratusen liter om fem år. Några tioårsplaner har vi inte. Branschen är så föränderlig så det känns helt meningslöst att spekulera så långt fram. 

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
Jag gissar att det blir en återgång till mer traditionella öltyper. En annan trend som jag tror och hoppas på är att vi dricker ölen där den produceras. Varför ska vi skeppa vatten över Atlanten?

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Det dyker upp väldigt många nya öl varje månad så det är svårt för varje enskilt bryggeri att synas i bruset. Systembolaget verkar också ha svårigheter att hantera detta, vilket leder till längre handläggningstider för nylanseringar än det var för ett par år sedan.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Tänd grillen och korka upp en Lata Dagars Ängöl medan du väntar på den perfekta glöden. Grillar du fisk rekommenderas Ängöl Prima Lager till maten. Är det istället entrecote på gallret så är Ljuva Livets Ängöl ett hett tips.  

Har ni några ölråd till våra läsare?
Prova gärna nyheter som dyker upp hos Systembolaget men glöm inte bort att också plocka med några klassiska favoriter i kundkorgen. Nyttja Systembolagets service att beställa öl lokalt och småskaligt tillverkade öl från andra städer. Det kostar inget extra och brukar bara ta några dagar! Fråga efter närproducerad öl när du är på krogen, speciellt hos de krögare som saknar detta. 

One thought on “Ängöl – klassikt öl med moderna toner”

  1. Anders Alsbjer says:

    Ängöl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram