Browse By

Äppelbo Bryggeri – full av natur, sägner och musik

Äppelbo Bryggeri i Dalarna andas både natur, sägner och musik i en härlig kombination. Per-Erik Eliasson grundade bryggeriet och levererade sin första öl 2014. Själva bryggeriutrustningen är från grunden återanvänt material från nedlagda mjölkgårdar. Musiken har han med sig in i sitt bryggande med en bakgrund från Svenne Rubins orkester. Vi kontaktade Per-Erik för att höra mer om hans livsverk.

Vi rekommenderar Äppelbo Bryggeris hemsida, facebooksida samt instagram (länkar) om du vill följa Äppelbo.

OBS! Längst ned i denna artikel finns en tävling där ni kan vinna snygga T-shirts från Äppelbo.

Grundaren Per-Erik Eliasson – nr 2 från vänster

Presentera dig själv och Äppelbo Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Jag som grundade Äppelbo bryggeri 2014 heter Per-Erik Eliasson. Utöver mig så finns ett stort antar personer som brinner för bryggeriet och hjälper till med alltifrån försäljning, ekonomi och reklam till att plocka enbärsris i skogen och stå i tapplinan, tillsammans skapar det en sak till att vara stolt över i Äppelbo. Under våra provsmakningskvällar sluter byn upp, ofta med instrument för musiken är ständigt närvarande i Äppelbo. Sommartid sätter vi upp ett stort tält så vi har plats för 110 besökare.

Utrustningen är byggd från grunden med återanvänt material från nedlagda mjölkgårdar. Bryggverket är biobränsleeldat med yttre värmeväxlare. Småskaligt, hantverksmässigt och med stort hjärta. Trollet som utgör bryggeriets logga representerar naturen, sägnerna och musiken i Äppelbo och Dalarna.

Vi öppnar upp aktieförsäljning nu under sommaren, ett bra sätt att få fler med på resan och ytterligare öka engagemanget för bryggeriet, det kan man höra av sig till oss om ifall man vill veta mer.

Berätta bakgrunden till bryggeriet. Hur började allt?
Eftersom det är svårt att överleva som popstjärna i Sverige så många år så behövde jag ett “riktigt jobb”. Efter några år som hemmabryggare så föll det sej att en lämplig lokal var ledig, en f.d. ICA-affär, och jag bestämde mig för att satsa på Äppelbo Bryggeri. Fortfarande är jag med i Svenne Rubins sen 27 år tillbaka.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort?
Allt börjar med 100 idéer om allt möjligt och sen sållas de ner till några testbatcher. Inspiration får jag främst genom lokala traditionella drycker vars smaker man minns från förr men också spännande tankar från kollegor och även från naturens skafferi.

Öl från Äppelbo Bryggeri

Berätta lite om era olika öl?
Vi gör allt för många sorter nu så vi försöker renodla vårt sortiment och ringa in vår kärnverksamhet, det som är vår grej. Försäljningen av vårt alkoholfria sortiment samt folkölet Dunka Dunka växer hela tiden. Enbärsdrickan, som kokas på gammaldags sätt är ständigt efterfrågad, många får något väldigt drömskt om svunna tider i blicken när de smakar.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
En öl vi är mycket stolta över är vår Imperial Nitro Stout. En välbalanserad stout med kolsyra och kväve. Den mest udda ölen hittills är Enbärs. En ljus ale i botten, kryddad med enris och enbär vilket skapar en kraftig smak av skog.

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Vi försöker hela tiden få fram nya produkter och vår nya Äppelbo Ljus Lager, som kommer att släppas i slutet på sommaren, är vi mycket nöjda med. Vi kikar såklart också på naturen i närområdet och har en del roliga saker på gång där, mest alkoholfria drycker men även som krydda i nya öl.

Ni har ett antal öl på Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Äppelbo Ljus Lager kommer som sagt snart att släppas. Jag har hållit på att fila på den hela vintern och våren, till slut blev jag nöjd och bestämde mig för att släppa den. Folk tjatar på mig att släppa ett julöl, men jag vet inte, i så fall får det bli ett öl på mitt sätt, traditionella julöl är jag inte så förtjust i.

Äppelbro Bryggeri

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Hinner inte med så många andra drycker men om man ska lyxa till det riktigt så gillar jag fin gin och rom och såklart malörtbaserade snapsar.

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Ett danskt f.d. porterbryggeri Ugly Duck Vaniljstout 10 %, Brutal Bulldog IPA och så Oppigårds Thurbo Stout. Stabil och bra kvalité på alla dem.

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Ett antal har vi varit på redan, nu under sommaren blir det alltifrån Peace and Love, Vansbrosimningen, Amazonrock till Öl och whiskymässan i Galaxen och upp till Järvsö. Att vara på mässa är otroligt givande och roligt, vi får se om vi drar ner till Örebro och Stockholm också.

Är era visningar av bryggeriet populära, hur många har ni per år?
Mycket populära, ett par provsmakningspubar brukar det bli varje månad. Lite större evenemang sommartid. Nu vill vi utveckla och rikta oss ännu mer mot företag och sällskap.

Var ser du Äppelbo Bryggeri om 5 respektive 10 år?
Att vi har en stabil rörelse och fortfarande är hungriga på nya smaker och upplevelser och att vi storleksmässigt fortfarande är ett småskaligt lokalt mikrobryggeri som brinner för det vi gör.

Svenne Rubin – där Per-Erik ingår

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
Lågalkoholhaltiga öl men med god smak. Och ölturism såklart, Dalarna är långt fram när det gäller att locka till sig turister, av många anledningar.

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Det är bara positivt. Det ska finnas god öl överallt och i bästa fall får de stora drakarna göra bättre och godare öl för att inte halka på efterkälken. Jag upplever en fantastiskt god gemenskap mellan oss bryggare i dalarna, tillsammans hjälps vi åt med mycket och försöker producera så bra öl vi bara kan.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vilt med mycket smak som älg och rådjur funkar fantastiskt bra till vår utpräglade matöl Enbärs. Eftersom den är torr så gör en gelé eller något annat sött, balans till rätten och ändå utrymme för nyanser i maten. Den funkar även att lägga in sill med, det blir underbar skogssmak på den. Att göra en porterstek på vår Imperial Nitro stout brukar bli en given succé!

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Våga brygg själv! Det viktigaste är all hålla utrustningen ren, jäsa kallt och har riktigt kul under tiden! Få saker slår att få öppna en fin, god öl som man gjort själv!

TÄVLING: I samband med denna intervju har Äppelbo sponsrat med 3 stycken T-shirt för utlottning bland er läsare. För att delta i utlottningen måste ni besöka vår facebooksida och där gilla, dela och kommentera inlägget med ordet “Äppelbo”.

Äppelbo har sponsrat med 3 stycken T-shirt för utlottning bland er läsare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram