Browse By

Frederik Zäll Grilltips

Idag bjuder vi på härliga maträtter från TV4 kocken Frederik Zäll. Frederik Zäll har komponerat ihop dem och vi rekommenderar hans utmärkta receptsida: Lyxlagat.se där ni hittar fler spännande rätter. I slutet av artikeln hittar ni även Frederiks öltips till varje rätt.

FISK I PAKET MED DILL & CITRON

4 PORTIONER

600 g Abborrefiléer, eller annan fin vit fisk som tex gös
600 g kalla, kokta rotfrukter – färskpotatis, morot, palsternacka
4 tomater
1 citron
4 rejäla klickar smör
1 knippe dill, inte kruka (de är smaklösa)
4 ark bakplåtspapper och steksnöre
Havssalt och svartpeppar

Här har vi en enkel sommarklassiker som funkar utmärkt att köra både i ugnen och på grillen.

Lägg ut fyra ark bakplåtspapper och ”bred” lite smör i mitten på varje. Lägg på skivade rotfrukter, gärna färskpotatis från gårdagens sillunch. Fortsätt med abborrefiléer, skivad tomat och rejält med fint skuren dill.

Pressa över rikligt med citron och krydda med salt och peppar. Avsluta med att klicka lite smör på toppen.

Vik ihop pappret likt en smällkaramell och knyt ihop ändarna med steksnöre.

Vill ni tillaga det hela på grillen?

Hetta upp grillen med alla briketter lagda till ena sidan i grillen. Baka av paketen på mediumvarm grill, indirekt värme (fiskpaketen läggs inte direkt över briketterna utan vid sidan av – täck med lock) i cirka 20 minuter.

Vill ni hellre använda en ugn?

Sätt ugnen på 175°C.  Baka sedan av paketen i cirka 20 minuter.

Vik försiktigt upp en öppning i paketen, det är varmt! Ät med en gaffel, direkt ut paketet, direkt på en skärgårdsklippa eller ute i trädgården!

GRILLAD PICANHA Med sjögräsnudelsallad & soja/chilisås med koriander och lime

4 portioner

600 g picanha i 2 skivor, med kappan kvar
3 lime Chiliflakes Flingsalt
300 g sjögräsnudlar
1 kruka koriander
2 röda chilifrukter
1 grön chilifrukt
2 stora tomater
2 rödlökar
2 msk japansk soja
1 msk finriven ingefära
1 riven klyfta vitlök
3 msk sesamolja

Hetta upp grillen till rykande het och redo för direkt grillning. Koka glasnudlarna enligt förpackningens instruktioner och låt dem sedan vila i kallt vatten.

Krydda de fina köttbitarna med zest från två limefrukter, chiliflakes och några rejäla nypor flingsalt. Låt köttet vila på skärbrädan.

Vispa ihop saften från 2 limefrukter med soja, ingefära, vitlök och sesamolja. Finhacka en röd chilifrukt och hälften av koriandern och vänd ner. Ställ åt sidan.

Strimla röd och grön chilifrukt. Kärna ur och klyfta tomaterna. Skala och klyfta rödlökarna. Häll av glasnudlarna och lägg upp på ett fat. Strö över tomatklyftor, rödlök, strimlad chili.

Lägg köttet på den heta grillen och låt den grillas riktigt hårt och hastigt. Cirka 3 minuter per sida, rör dem inte under tiden, stäng locket så fort du lagt på köttet eller vänt det. Lägg tillbaka köttet på skärbrädan för att vila. Innertemperaturen bör ligga på cirka 54°C.

Ta bort kappan på köttet. Skiva sedan köttet mot fibrerna och lägg det ovanpå glasnudelsalladen. Ringla över soja/chilisåsen och pressa ytterligare lite lime över köttet. Toppa med vackra korianderblad.

HELGRILLAD ENTRECÔTE Med krispig råkostsallad & mandelpesto

4 portioner

600 g fin entrecôte i tjock bit
Flingsalt
Svartpeppar
Citron
Rädisor
Svenska äpplen
Morötter
Vitkål
Broccoli
Gulbetor
Pumpakärnor, rostade i torr stekpanna
Kallpressad rapsolja

Mandelpesto: 1 dl mandlar, rostade i torr stekpanna 1 dl Västerbottensost, riven 1 knippe bladpersilja 1 klyfta vitlök Citron Rapsolja Vatten

Hetta upp grillen rejält och stäng sedan spjällen så att den går ner till låg värme, cirka 125°C. Det är indirekt grillning som står på schemat.

Putsa steken lätt och krydda rikligt med salt och peppar. Bränna av den på ett hett ställe på grillen och flytta sedan biten till indirekt värme, alltså inte direkt över briketter eller gasbrännare. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del och låt den gå sakta till en innertemperatur på 55°C för rare, ca 62°C för rosa.

Under tiden, skala, skölj och ansa grönsakerna. Strimla kål, beta, gurka och morot, dela rädisor och äpplen i mindre bitar. Riv broccoli på ett rivjärn. Blanda samman det hela till en färgsprakande och riktigt krispig och fin råkostsallad. Ringla över lite rapsolja, strö över flingsalt, svartpeppar och toppa med lite torrostade pumpakärnor.

Stavmixa rostade mandlar, Västerbottensost, bladpersilja, vitlök med lite rapsolja och en matsked vatten. Tillsätt mer olja och vatten för att få den perfekta konsistensen. Smaka av med mycket citron, lite flingsalt och svartpeppar.

När köttet är klart ska det vila i 15 minuter på skärbrädan. Skiva sedan i tunna skivor mot fibrerna och servera med råkostsalladen och den löjligt läckra mandelpeston.

PORK ROAST BBQ Med Cabbage Slaw & Cheddar Sour Cream

4 portioner

800 g fläskkarré, putsad BBQ-rub (Paprikapulver, chilipulver, vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar)
Vitkål, spetskål, rödkål och rättika
Majonnäs
Gräddfil
Yellow Mustard
Honung
Tabasco
Salt & svartpeppar
2 nävar riven cheddarost
2 msk chilisås
2 dl gräddfil
Flingsalt & svartpeppar

Rubba det putsade köttet med mycket rub, lägg i dubbla plastpåsar och låt ligga i kylskåpet i 2 dygn. Vänd då och då.

Hetta upp grillen och gör den redo för indirekt värme. Grilla köttet indirekt med locket stängt. Lägg gärna in lite rökträ då och då. Låt grillen hålla cirka 125°C och grilla köttet i cirka 3 – 4 timmar. Innertemperaturen ska gå riktigt högt, upp mot 90 – 95°C.

Strimla all möjlig kål som du har tillgänglig och även rättika eller något med liknande konsistens, till exempel rädisa eller morot. Det ger en riktigt härlig krisp.

Vänd ihop lite majonnäs, gräddfil, dijon och honung. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Blanda sedan ner kålen och knåda gärna hårt med händerna. Låt dra i någon timme medan köttet grillas.

Blanda riven cheddar med chilisps, gräddfil, salt och peppar.

När ni är redo för att äta, dela och karva köttet i småbitar och servera med den krispiga delikata kålsalladen och lite cheddar sour cream. Hur gott som helst och inte mycket kan gå fel med denna delikata köttbit!

ÖLTIPS

Öltips till varje rätt:

Abborre – Pickla Pils, fin balans och grymt delikat pils. Funkar fint havskyld!

Pork Roast – Ellie’s brown ale. Maltig och kolaaktig vilket sitter fint med kryddorna i köttet.

Entrecôte – Nils Oscar Everyday Pils. Likt Nynäs pils så är den grymt fin i balansen. Vacker färg och precis precis delikat!

Picanha – New Belgium nr 11587, sötman mot de sojasalta nudlarna och chilihettan i köttet … wow!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram