Browse By

Bearded Rabbit Brewery – Fantombryggeriet

En trend som blivit allt vanligare är så kallade fantombryggerier. Bryggerier som inte själva har ett eget fysiskt bryggeri, utan som hyr in sig i redan befintliga bryggerier och producerar sin öl där. Idag kan vi bjuda på en intressant intervju med Bearded Rabbit Brewery som är just ett fantombryggeri. Läs om hur de tänker runt sitt bryggande samt hur de ser på framtiden. Therese Mortensen berättar själv om bakgrunden och framtiden för bryggeriet.

Therese Mortensen

Presentera dig själv och Bearded Rabbit Brewery för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Bearded Rabbit är ett fantombryggeri från Göteborg som startade 2015. Vi är 6 st delägare med ganska varierande roller i företaget. Therese Mortensen, Fredrik Gustavsson, Fredrik Larsson, Göran Runberger, Patrik Olesen och Johan Rudholm. Therese och Fredrik G står för det mesta gällande receptframtagning och provbryggningar och sedan hjälps vi åt med allt jobb det innebär med att driva företaget. Vi har sedan vi startade bryggt alla våra större batcher på ett och samma bryggeri för att få samma kvalitet och reproducerbarhet. Sen när vi brygger mindre specialare så brygger vi med våran egna utrustning hos andra Göteborgs bryggerier som vi tar hjälp utav. Vi driver BRB på våran fritid efter våra ordinarie jobb.

Berätta bakgrunden till bryggeriet Hur började allt?
Med ett stort ölintresse så kände vi att vi ville ta nästa steg i vårt nörderi. Då kändes ölbryggning som det naturliga steget. Vi (Therese och Fredrik) startade som många andra hemma i köket en dag. Vi åkte till Biltema och köpte en stor kastrull, beställde ingredienser och sen var vi fast i att brygga öl. Första året som hembryggare bryggde vi runt 40 st olika öl. Vi ville testa oss fram. Första ölen blev en pale ale, andra blev en bock. Eftersom att vi själva har en ganska bred range av vad vi gillar att dricka så har det utformat vad vi även gillar att brygga för öl. Vi vill inte hålla oss till samma stil hela tiden.

Hope you like MOSAIC

Ni har inget eget bryggeri utan brygger er öl hos ett annat bryggeri, hur fungerar det, är ni själva med och brygger?
Ja, vi brygger hos West Coast bryggeri i Göteborg och har varit med där sedan de började brygga till sig själva. Vi tycker att det fungerar väldigt bra för oss. När vi brygger en ny öl så försöker vi att vara med om det fungerar med våra vanliga arbetsscheman. Annars är Fredrik oftast med på telefon om det är något. Sen åker vi dit för att kolla så att allt går bra under jäsning osv. Innan själva storbryggningen så brygger vi alltid en 20 liters batch hemma för att se om vi behöver justera receptet något innan vi skalar upp det och sen skickar till bryggeriet.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Inspirationen kommer från öl som vi gillar, eller smaker som vi gillar i annat. Vi gillar att testa oss fram med smakkombinationer oavsett om det är något som vi kommer att lansera kommersiellt eller inte.

Berätta lite om era olika öl?
Just nu så har vi 7 st som kommer att gå ner till 6 st då vi släppte en engångs bryggd utav Hope You like Nelson. Eftersom att vi vill ha en stor variation i vår portfölj så blev vårar första släpp på systembolaget Tropical som är våran IPA, men även Hefenator som är en Weizenbock. Den är vi lite extra stolta över då den har fått pris på GBG mässan två år. Andra släppet blev Rince & Repeat (Session IPA) och Kühl som är en german ale/kölsch. Sen övergick vi till lite mer vanliga stilar vid de olika släppen som kom. Då blev det Stubble Stout, och sen Monkish våran APA.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Våran storsäljare just nu är Monkish. En balanserad american pale ale som verkar nå en lite bredare publik.

KÜHL

Vad har ni på gång den närmaste tiden. Några nyheter du kan avslöja?
Vi har lite nya saker på gång som förmodligen släpps på Systembolaget efter sommaren. Vi kommer att fortsätta på våran one off serie Hope You Like, där kommer det att komma en ny dubbel IPA i september om allt går som det ska. Sen kommer vi även att närvara på Brewskival där vi kommer att ta med lite nya sorter bara för festivalen. Men om det uppskattas där så vet man aldrig om det också kommer att bryggas i någon större skala senare.

Ni har ett antal öl på Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Absolut! Efter sommaren har vi några tänkbara releaser. Bland annat en lager i lite mer modern stil samt dubbel IPA.

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Det finns ett ganska så stort vinintresse bland några utav oss i företaget. Sen är mjöd aldrig fel det heller även om vi fortfarande inte provat att göra det själva…

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?

  • Pannepot
  • Cantillon (överlag)
  • Ten Fidy

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
Under våren satsade vi på ganska många festivaler runt om i Sverige, så vi kommer förmodligen att kika på fler lokala under hösten. Det som är inbokat är Porterfestivalen i Göteborg och sen även Brewskival i augusti.

Var ser du Bearded Rabbit Brewery om 5 respektive 10 år?
Då har vi förhoppningsvis en egen bryggerilokal eller bryggpub och att vi kan om vill jobba med detta på heltid. Längre fram hade det förstås varit roligt att nå ut utanför landets gränser också.

Redo för mässa – Bearded Rabbit Brewery

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
En välgjord och balanserad lager, eller en övergång till mer balanserad öl i allmänhet.

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Så länge som det är hög kvalite som kommer från mikrobryggerierna känns det som positivt. För då får konsumenterna en större chans att prova på hantverksöl och det ser vi bara som positivt. Sen att det blir högre konkurrens gör att man måste höja ribban för sig själv ännu mera.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Oj då, svår fråga. Fungerar det att säga det mesta? Hefenator provade vi till julbordet i vintras och det fungerade väldigt bra till det feta. Så den borde ju fungera till det flesta svenska högtiderna då vi äter i princip samma mat haha. Kühl passar bra till smakrik eller stark mat då den inte tar över på något sätt. Sedan passar Monkish perfekt till en brioche och även burgare då den finns på matställen som har den till just detta.

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Våga prova nya smaker och prova stilar som du inte gillade första gången, även om det står en viss ölstil på flaskan så kan många bryggerier tolka en stil på sitt egna sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram