Browse By

Fjäderholmarnas Bryggeri – Med passion för craft beer

Ute på Stora Fjäderholmen vid Stockholms skärgård finns ett mycket intressant mikrobryggeri med integrerad pub, en så kallad BrewPub. Bryggeriet bär namnet Fjäderholmarnas Bryggeri och som Pelle Ågren och Andreas Willman driver. Deras ambition är att erbjuda genuin och hantverksmässig öl i en unik miljö. Vi kontaktade dem för en liten intervju.

Vi kan rekommendera bryggeriets Facebooksida, Instagram samt hemsida för er som önska följa dem.

Fjäderholmarnas Bryggeri – Pelle Ågren och Andreas Willman

Presentera er och Fjäderholmarnas Bryggeri för våra läsare, vilka är ni, hur är arbetsfördelningen, kapacitet mm?
Vi heter Pelle och Andreas och är grundare och äger tillsammans 100 % av Fjäderholmarnas Bryggeri (och dotterbolaget Fjäderholmarnas Brewpub). Vi har en heltidsanställd i bryggeriet som heter Tobiaz. Tobiaz har gått bryggeriteknisk utbildning i Ludvika och gjorde sin praktik hos oss och anställdes förra året. Han är utbildad maskiningenjör och har arbetat på tankerfartyg innan han valde att sadla om till ölbryggare. Andreas har det stora ansvaret för bryggeriet, utrustning, råvaror och allt runtomkring. Pelle är utbildad ekonom och sköter all bokföring, fakturering, löner osv. Eftersom det är litet bolag är det väldigt flytande gränser mellan arbetsuppgifterna där vi alla håller ölprovningar och jobbar med mässor. På sommaren när vår Brewpub är öppen har vi 7-8 anställda som sköter ruljangsen i puben. Pelle och Andreas arbetar mycket med brewpuben under sommaren.

Berätta bakgrunden till bryggeriet. Hur började allt?
Vi träffades när vi arbetade tillsammans inom dryckesindustrin under 2011. Vi insåg ganska snabbt att vi delade flera intressen, men framförallt intresset för craft beer. Vi hade på varsitt håll länge funderat på att brygga eget öl men aldrig riktigt kommit igång. Vi bestämde oss för att gå SHBF:s nybörjarkurs för ölbryggare i deras gamla lokaler på Högbergsgatan och först då fick vi verkligen upp ögonen för vad hembryggning egentligen handlade om. Vi började brygga i Pelles farfars gamla garage ute på Värmdö med varierande framgång, åtminstone initialt. Vi ställde upp i SM i hembryggning och slutade på en 5:e plats i folkets val med vår APA. Självklart ville vi vinna, men eftersom detta var vår 8:e batch någonsin accepterade vi vår 5:e placering.

Berätta lite om ert tänk, vart får ni inspiration ifrån och hur ni gör när ni tar fram en ny ölsort t ex?
Vi har många inspirationskällor, allt från inspirationsresor och att vi provar nya öl eller så enkelt som ett namn, en låt eller ett fenomen. Vi testbrygger vissa öl som innehåller lite svårdoserade ingredienser som tex kanel eller svartpeppar.

Sortimentet Fjäderholmarnas Bryggeri

Berätta lite om era olika öl?
Eftersom vi är en brewpub gör vi lite mer experimentiell öl under sommaren och serverer i vår egen pub. Vi har en core range med produkter som vi säljer på bolaget året runt. Vill ni läsa mer om våra fasta produkter läs hemsidan.

Vilken eller vilka öl är era storsäljare?
Monkey business APA. Det första öl vi bryggde i garaget på Värmdö.

Vad har ni på gång den närmaste tiden? Några nyheter du kan avslöja? 
Vi har ett spännande projekt med fatlagrad imperial stout Mr. Cocoa samt en Barley Wine som ligget och gottar till sig i vårt bergrum. Vi har även gjort en del samarbetsöl vi tror kommer bli bra.

Ni har ett antal öl på Systembolaget, kan vi räkna med fler under 2017?
Vi gör 4 släpp på SB under hösten 2017. Barrel Aged Imp. Stout och Barley wine är två av dessa!

Är det bara öl som gäller för er, hur är ert intresse för andra ädla drycker?
Vi fokuserar 100 % på öl för tillfället även fast andra idéer florerat i luften.

Fjäderholmarnas Bryggeri

Om ni får välja ut tre favoritöl, dock inte någon av era egna, vilka blir det då?
Väldigt beroende av situation men om vi måste svara blir det:
Yeti – Great Divide
Dales Pale Ale – Oscar Blues
Tropic Thunder – Dugges/Stillwater

Kommer ni att delta på några ölfestivaler under 2017?
B&W i Nacka Strand vad vi vet än så länge. 

Är era visningar av bryggeriet populära, hur många har ni per år?
Ja, det är en stor del av vår verksamhet och vårt koncept. Vi håller ca 200 provningar per år.

Var ser du Fjäderholmarnas Bryggeri om 5 år?
Fortfarande ett oberoende bryggeri där fokus ligger på kvalité istället för kvantitet. Vi står inför flera möjligheter de närmsta åren som blir avgörande för hur verksamheten utvecklas. Med andra ord har vi flera idéer just nu.

Vad tror ni blir nästa stora öltrend?
Vi tror surölstrenden kommer fortsätta öka. IPA är på väg att bli nya stor stark vilket kommer bredda den ytterligare hos den stora massan men att det klassas som en ”trend” skulle få självutnämnda ölkonnässörer att gå i taket, så det gör vi inte.

Fjäderholmarnas Bryggeri – BrewPub

Det har startats många nya mikrobryggerier, är det bara positivt, eller finns det några negativa sidor av det?
Både ock skulle vi säga. Intresset för öl ökar ju i alla samhällsskikt ju fler bryggerier som finns så det är positivt. Nackdelen är ju det givna att många startar bryggeri helt utan erfarenhet vilket resulterar i bedrövlig öl. Denna öl kanske blir någons första möte med craft beer och då blir den romansen tyvärr väldigt kort vilket missgynnar hela branschen. Vi hoppas att kapitalismens hänsynslösa inställning till dåliga produkter raderar dessa från marknaden.

Vilken mat tycker ni passar till era öl, några exempel, har du någon egen favorit?
Vår Östersjöporter till en chokladfondant är riktigt trevligt!

Till sist: Har ni några ölråd till våra läsare?
Open your mind, våga prova nya ölstilar. Uteslut inte en ölstil efter ett försök, ge ett annat bryggeri chansen. Sluta köp industrilager och stötta ditt lokala bryggeri istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook
Facebook
Instagram