Cider och blanddrycker

Bland de svagare dryckerna som liknar öl i alkoholhalt finns cider och blanddrycker. De är smaksatta med flera olika ämnen och i regel väldigt färgglada. Det är inte ovanligt att det lanseras nya smaker inför olika säsonger, och det är mer regel än undantag att någon sort innehåller saffran.

Vad är cider?

Det finns många varianter av cider, och bara bland svensk cider kan man finna allt från äppelcider till blanddrycker med smak av persika eller krusbär. Cider är en juiceliknande dryck som innehåller en mindre mängd alkohol. I regel är alkoholen inte på mer än 4,5 %. Det finns dock några undantag som starkcider där alkoholhalten är uppemot 6 %. I cider är det ofta fruktsaft eller juice som är blandad med just alkohol.

Blanddrycker

Blanddrycker är närmast en typ av färdigblandade drinkar. Här blandas vodka, rom eller annan alkohol med juicedrycker. Även här är alkoholhalten låg, och många gånger smakar dryckerna inte speciellt mycket alkohol. Det gör dryckerna särskilt populära bland yngre personer men det är lätt hänt att de dricker allt för mycket, just för att smaken av alkohol inte är så stark. Det finns inte så många svenska företag som tillverkar blanddrycker men det finns flera utländska sådana att köpa här.

Lockar cider och blanddryck ungdomar att dricka mer?

Cider och blanddrycker är färgglada och har ofta smak eller design som lockar yngre. Att säga att de inte lockar ungdomar är därför fel. Några tillverkare av blanddrycker har till exempel tagit fram varianter som smakar jordgubb eller energidryck och det här är smaker som unga ofta tycker om. Det är sällan ungdomar köper starksprit och dricker. Dessutom är cider betydligt billigare att köpa både på systembolaget och ute på krogen jämfört med annan dryck.

Det är inte sällan man ser just unga dricka den här typen av alkohol när det görs reklam för dem. Att se äldre dela på en burk cider är inte alls lika vanligt. Det finns självklart också alkoholfri cider som även säljs i matbutiker, men då är smakerna mer begränsade. Det kan många gånger vara just den här cidertypen som sedan leder unga in på alkoholhaltiga ciderdrycker eftersom de i stort sett smakar likadant. Det blir helt enkelt inte svårt eller äckligt att dricka alkohol.