Dryckers påverkan på tänderna

Som all annan mat och dryck påverkar alkoholhaltiga drycker tänderna på olika sätt. Har du otur kan tänderna få fläckar, hål eller i värsta fall lossna. Med smarta val och en god tandhygien behöver det dock inte vara någon fara. Läs vidare för att se hur du kan fortsätta njuta av favoritdrycken utan att tänderna tar skada.

Öl

Öl liknas ibland vid flytande bröd, och liksom bröd innehåller det sockerarter som fräter på emaljen. Sockerhalten är dock relativt låg, särskilt jämfört med många andra drycker. Lättöl innehåller mer socker än vanlig öl, så har du koll på ditt intag är det bättre för tänderna med ett fåtal vanliga öl än flera lättöl. PH-värdet, det vill säga graden av syra, påverkar också tandhälsan. Det finns många olika ölsorter och pH-värdet varierar mellan dem. Det lägsta värdet har IPA-öl. Generellt sett är ljusa ölsorter bättre för tänderna än mörka. Ingen alkohol kan sägas vara bra för tänderna, men i allmänhet är öl faktiskt en av de bättre dryckerna för tänderna.

Vin

Vin görs som bekant på fermenterade druvor. Detta innebär att syra- och sockerhalterna är höga. Är du en vinfantast gäller det alltså att hålla koll på tänderna. Vare sig du redan behöver en behandling eller vill ligga steget före kan du boka tid online hos Södertandläkarna på Södermalm. Vilken vinsort du väljer spelar också in. Rött vin har generellt en lägre sockerhalt, men kan ge missfärgade tänder. Missfärgningar kan avhjälpas med tandblekning hos Södertandläkarna, men det är fortfarande bättre att dricka med måtta. Torra viner har lägre sockerhalt än söta. Högst sockerhalt har så kallade dessertviner.

Cider och sprit

Cider görs på fermenterad frukt och innehåller höga halter av socker och syra. Det finns mindre söta varianter, men har du sköra tänder bör du ändå vara försiktig med ciderdrycker. Rom är en av de värsta alkoholdryckerna för tänderna. Drycken görs på sockerrör, så att säga att sockerhalten är hög vore en underdrift.

Vodka och osötat gin är fritt från socker. Gin har dessutom ett mycket lågt pH-värde. Här beror det främst på om och vad du blandar med. Juice är bra för kroppen men sliter på emalj och tandkött, framför allt apelsinjuice som i en screwdriver. Blandar du med läsk kan du välja en sockerfri variant.

Allmänna råd

En god munhygien är fundamentalt i allmänhet, liksom regelbundna tandläkarbesök. Med förebyggande tandvård hos Södertandläkarna kan du hålla tandhälsan i schack och slippa tumma på after worken. Försök också komma ihåg att borsta tänderna efter en blöt kväll, men vänta minst en halvtimme mellan sista glaset och tandborstningen och drick gärna ett glas vatten däremellan. Det bästa rådet är förstås ett måttligt alkoholintag. ”Varannan vatten” är också ett bra tips, som hjälper mot överkonsumtion, bakfylla och hål i tänderna.