Servera alkohol hemma

Det är inte helt ovanligt att man dricker alkohol i hemmet. Det kan också förekomma att man serverar alkohol till andra. Men hur är det egentligen med inköp, och får man servera alkohol till unga personer?

Alkohol och ungdomar

När man ska bjuda på alkohol hemma kan man faktiskt även bjuda yngre personer. Det krävs inte att personerna ska vara 18 eller 20 år gamla, men mängden ska vara liten och förhållandena ska vara ordnade. Att ett barn tar ett glas öl eller en cider hemma tillsammans med sina föräldrar eller vårdnadshavare är alltså okej.

Servera alkohol på fester

Ska man hålla en större fest hemma får man bjuda på alkohol. Det ska dock inte spåra ur, då kan polis tillkallas. Det kan vara klokt att någon eller några håller sig nyktra och även har lite extra koll på festen som helhet. Tänk också på att ha alkoholfria alternativ tillgängliga för de gäster som inte vill ha alkohol.

Köpa alkohol utomlands

Det är faktiskt helt okej att köpa billigare alkohol utomlands och ta med den till Sverige för att bjuda på den men man kan behöva visa upp att man ska ha en större fest om Tullverket frågar. I regel är det dock inga problem.