Vin

Det är inte så ovanligt att man tar ett glas vin till maten, eller när man sitter och sällskapar med andra. Vin ses ofta som en lite finare dryck, men det ska påtalas att alla viner varken behöver vara dyra eller fina. Det finns dessutom flera olika typer av viner, och en del av dem kan också vara kolsyrade.

Var kommer vinet från?

Det finns flera viner från Europa och de länder som finns där. Frankrike, Grekland och Spanien är stora vinproducenter och där produceras flera typer av viner. Även i Sverige finns en mer småskalig produktion av vin tack vare att klimatet gjort det möjligt att odla vindruvor även här.

Rött vin

Rött vin serveras ofta till kötträtter av olika slag. Vanligast är det till mörkare kött som nötkött. Många kan vara känsliga för rött vin och få huvudvärk eller må illa även av väldigt små mängder. Det kan bero på sulfiterna i vinet. Rött vin innehåller också mer histaminer och även det kan orsaka migrän eller rodnad om man är lite känslig. Just i rött vin som lagrats lite längre finns mer histaminer än i till exempel vitt vin.

Vitt vin

Det vita vinet görs av helt andra vindruvor än vad rött vin gör. Det vita vinet finns även som kolsyrad variant och serveras ofta till fisk, sallader och fläskkött. Vitt vin kräver inte heller att druvornas skal finns med vid tillverkningen utan här är det köttet som används. Såväl gröna som blåa druvor kan användas och de olika druvarterna ger olika smak till vinet.

Rosévin

Rosévin är ett rosaaktigt vin som tillverkas av blå druvor. Det kan se ut som att vitt samt rött vin blandats men så är inte fallet. I produktionen används dock även druvornas skal, men inte till lika stor grad som när rött vin tillverkas.